Showing 121–132 of 132

Q121.Choose the right option to complete the indirect narration of the direct speech given in quotation marks: "Why is he crying?" Ahmad wants to know____.

Easy
A Why he was crying
B Why was he crying
C Why he is crying
D None of these
Indirect Speech PPSC 2021

Correct Answer: C

Reported wh-questions retain normal word order with tense unchanged if still relevant: 'why he is crying.'

Q122.Change the voice of the following sentence. Wrong meals have been served to us.

Easy
A ey served us wrong meal.
B They served wrong meal to us.
C They have served us wrong meal.
D None of these
Passive Voice PPSC 2021

Correct Answer: D

Active voice: 'They have served us wrong meals.'

Q123.Give the correct indirect answer of the following direct sentence: The lawyer said to the witness, "Speak as I tell you"

Easy
A The lawyer told the witness to speak as he told him.
B The lawyer directed the witness to speak as he told him.
C The lawyer suggested the witness to speak as he told him.
D None of these
Indirect Speech PPSC 2021

Correct Answer: B

Reported speech: 'The lawyer directed the witness to speak as he told him.'

Q124.Give the correct Indirect answer of the following direct sentence: "What losses"cried he " have I suffered"

Easy
A He exclamid that he suffered heavy losses
B He exclaimed that he suffered heavy losses
C He exclaimed with sorrow that he had suffered heavy losses
D None of these
Indirect Speech PPSC 2021

Correct Answer: C

Reported exclamatory speech: 'He exclaimed with sorrow that he had suffered heavy losses.'

Q125.Change to indirect speech: Fatima said." I am now in the medical college"

Easy
A Fatima told that she is.now in the medical college
B Fatima told that she was then in the medical college
C Fatima told that she was in a medical college now
D None of these
Indirect Speech PPSC 2021

Correct Answer: B

Reported speech: 'Fatima told that she was then in the medical college.'

Q126.Change the voice of the following sentence: Are they blaming us for nothing?

Easy
A Are we being blamed
B Are we blamed
C Do we blamed
D None of these
Passive Voice PPSC 2021

Correct Answer: A

Passive voice: 'Are we being blamed for nothing?'

Q127.Change the voice: The mother has cooked many delicious dishes for the worthy guests.

Easy
A Many delicious dishes has cooked for the worthy guests by the mother.
B Many delicious dishes had been cooked for the worthy guests by the mother.
C Many delicious dishes had cooked for the worthy guests by the mother
D None of these
Passive Voice PPSC 2021

Correct Answer: B

Passive voice: 'Many delicious dishes had been cooked for the worthy guests by the mother.'

Q128.Choose the right option to complete the indirect narration of the direct speech given in quotation. " I can't believe it." His father said___ it.

Easy
A he can't believe
B I couldn't believe
C he couldn't believe
D None of these
Indirect Speech PPSC 2021

Correct Answer: C

Reported speech shifts tense: 'he couldn't believe it.'

Q129.Change the voice: Take the chair out

Easy
A Let the chair be taken out
B Let the chair take out
C The chair is to be taken out
D None of these
Passive Voice PPSC 2021

Correct Answer: A

Passive voice: 'Let the chair be taken out.'

Q130.Change the voice of the following sentence: Should you look down upon the poor?

Easy
A Your poor must be looked down upon.
B Should the poor be looked down upon by you?
C Should the poor looked down upon by you?
D None of these
Passive Voice PPSC 2021

Correct Answer: B

Passive voice: 'Should the poor be looked down upon by you?'

Q131.Change the voice: This book interests me.

Easy
A I am interested by this book
B I have interested in this book
C I am interested in this book
D None of these
Passive Voice PPSC 2021

Correct Answer: C

Passive voice: 'I am interested in this book.'

Q132.Change to passive voice: She was watering the plants.

Easy
A The plants were being waterd by her.
B The plants had being waterd by her.
C The plants was being waterd by her
D None of these
Passive Voice PPSC 2021

Correct Answer: A

Passive voice: 'The plants were being watered by her.'