Showing 121–140 of 273

Q121.Solar wind is caused by the high temperature and pressure in the sun’s which atmosphere?

Easy
A Photosphere
B Chromosphere
C Corona
D A and B
Planets PPSC

Correct Answer: C

Solar wind is caused by the high temperature and pressure in the sun’s which atmosphere: Corona. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q122.Spring tides occur on new moon and full moon days because on these days____?

Easy
A Sun, moon and earth are in a straight line
B Sun and earth are at right angles
C Sun and moon are at right angles
D Earth and moon are at right angles
Planets PPSC

Correct Answer: A

Spring tides occur on new moon and full moon days because on these days Sun, moon and earth are in a straight line. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q123.Sun is moving around the centre of the galaxy at a velocity of ____ km/s?

Easy
A 205
B 210
C 215
D 220
Planets PPSC

Correct Answer: D

Sun is moving around the centre of the galaxy at a velocity of 220 km/s. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q124.Sun revolves around milky way in about ____ million years.

Easy
A 225
B 230
C 245
D 250
Planets PPSC

Correct Answer: B

Sun revolves around milky way in about 230 million years. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q125.Sunsets on Mars are ____?

Easy
A Red
B Blue
C Yellow
D Orange
Planets PPSC

Correct Answer: B

Sunsets on Mars are Blue. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q126.Temperature of Sun in Celsius Scale is 6000ºC & in Fahrenheit is ____?

Easy
A 8000 F
B 9000 F
C 10,832 F
D None of these
Planets PPSC

Correct Answer: C

Temperature of Sun in Celsius Scale is 6000ºC & in Fahrenheit is 10,832 F. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q127.The ____ system is the closest star system to our sun.?

Easy
A Promixa Centauri
B Alpha Centauri
C Red proxima Centauri
D None of these
Planets PPSC

Correct Answer: B

The Alpha Centauri system is the closest star system to our sun. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q128.The atmosphere of moon consists of____?

Easy
A 90% Hydrogen, 10% Nitrogen
B 80%Nitrogen, 20% Hydrogen
C 60% Nitrogen, 40%inert gases
D
Planets PPSC

Correct Answer: C

The atmosphere of moon consists of 60% Nitrogen, 40%inert gases. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q129.The biggest planet in our solar system is____?

Easy
A Venus
B Pluto
C Jupiter
D
Planets PPSC

Correct Answer: C

The biggest planet in our solar system is Jupiter. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q130.The biggest planet in solar system is ____ and having ____ moons?

Easy
A Uranus , Sixteen
B Jupiter, Seventy-nine
C Saturn, Sixteen
D Uranus, two
Planets PPSC

Correct Answer: B

The biggest planet in solar system is Jupiter, Seventy-nine and having Jupiter, Seventy-nine moons. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q131.The blueness of the sky is mainly due to ____?

Easy
A The scattering of sunlight by air molecules
B The presence of water vapor
C Absorption of blue light by the air
D Emission of blue light by the atmosphere
Planets PPSC

Correct Answer: A

The blueness of the sky is mainly due to The scattering of sunlight by air molecules. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q132.The brightest colour emitted by the sun is:

Easy
A Violet
B Yellow-Green
C Green- Blue
D Red
Planets PPSC

Correct Answer: B

The brightest colour emitted by the sun is Yellow-Green. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q133.The cause for the Tsunami, as deduced by the seismologists, is?

Easy
A gravitational pull of the moon
B low pressure trough in the ocean
C deformation of sea floor and vertical displacement of water
D
Planets PPSC

Correct Answer: C

The cause for the Tsunami, as deduced by the seismologists, is deformation of sea floor and vertical displacement of water. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q134.The correct age of solar system is approximately ____?

Easy
A 4.3 Billion years
B 4.4 Billion years
C 4.5 Billion years
D None of these
Planets PPSC

Correct Answer: C

The correct age of solar system is approximately 4.5 Billion years. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q135.The distance b/w Earth and Moon is____?

Easy
A 3,50,000km
B 3,60,100km
C 3,72,000km
D 3,84,400km
Planets PPSC

Correct Answer: D

The distance b/w Earth and Moon is 3,84,400km. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q136.The distance between Earth and Sun is greatest during ____?

Easy
A Apehelion
B Astronomical
C Lopsided
D Astronomi
Planets PPSC

Correct Answer: A

The distance between Earth and Sun is greatest during Apehelion. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q137.The distance between the earth and the sun is smallest in the month of ____?

Easy
A February
B January
C December
D April
Planets PPSC

Correct Answer: B

The distance between the earth and the sun is smallest in the month of January. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q138.The distance of mercury from sun is____?

Easy
A 56 million km
B 57.9 million km
C 58.9 million km
D 59.1 million
Planets PPSC

Correct Answer: B

The distance of mercury from sun is 57.9 million km. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q139.The Distance of Neptune From Sun is ____ astronomical unit.

Easy
A 28
B 30
C 32
D None of these
Planets PPSC

Correct Answer: B

The Distance of Neptune From Sun is 30 astronomical unit. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q140.The earth revolves around the sun at a speed of____?

Easy
A 18.5 km/sec
B 26.6 km/sec
C 29 km/sec
D 31.9 km/sec
Planets PPSC

Correct Answer: C

The earth revolves around the sun at a speed of 29 km/sec. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.