Showing 121–140 of 314

Q121.Sadequain was famous for?

Easy
A Writing
B Painting
C Sketching
D None of these
Other Important Personalities PPSC 2026

Correct Answer: B

Q122.Which Pakistani diplomat served as the President of the United Nations (UN) General Assembly?

Hard
A Feroz Khan Noon
B Zulfikar Ali Bhutto
C Muhammad Zafrulla Khan
D None of these
Other Important Personalities CSS 2026

Correct Answer: C

Sir Muhammad Zafrulla Khan, a Pakistani diplomat, served as President of the UN General Assembly in 1962.

Q123.Lenin prize was awarded to:

Medium
A Habib Jalib
B Ahmed Faraz
C Faiz Ahmed Faiz
D None of these
Other Important Personalities CSS 2026

Correct Answer: C

The Lenin Peace Prize was awarded to renowned Urdu poet Faiz Ahmed Faiz.

Q124.First Chief Minister of West Pakistan:

Easy
A ayub khan
B Zia ullah langove
C Zaheer Iqbal Channar
D Dr. Khan Sahib
Allama Muhammad Iqbal PPSC 2024

Correct Answer: D

Q125.Liaqat Ali khan was assassinated in which city:

Easy
A lahore
B islamabad
C rawalpindi
D gujranwala
Liaquat Ali Khan PPSC 2024

Correct Answer: C

Q126.1st President of Pakistan:

Easy
A Quaid E Azam
B Liaqat Ali Khan
C Khawaja Nizamudin
D Sikandar Mirza
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2024

Correct Answer: D

Q127.1st Foreign Minister of Pakistan:

Easy
A Quaid E Azam
B Zafarullah Khan
C Khawaja Nizamudin
D Sikandar Mirza
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2024

Correct Answer: B

Q128.Who gave the six points in. 1966?

Easy
A Zulfiqar Bhutto
B Sheikh Mujibur Rahman
C Liaqat Ali khan
D None of these
Liaquat Ali Khan PPSC 2024

Correct Answer: B

Q129.Who started the Pakistan National Movement?

Easy
A Chaudary Rehman Ali
B Allama Iqbal
C Liaqat Ali Khan
D None of These
Allama Muhammad Iqbal PPSC 2024

Correct Answer: A

Q130.Who found Jamat e Islami?

Easy
A Syed Abul Ala Maududi
B Maulana Fazlur Rehman
C Muhammad Iqbal
D None of These
Allama Muhammad Iqbal PPSC 2024

Correct Answer: A

Q131.Who wrote the book the emergence of Pakistan?

Easy
A Ch Muhammad Ali
B Allama Iqbal
C Muhammad Ali Bogra
D Ch Aitzaz Ahsan
Allama Muhammad Iqbal PPSC 2024

Correct Answer: A

Q132.Which two Muslims contributed to writing the Nehru Report:

Easy
A Shoib Qureshi and Syed Ali Imam
B Muhammad ALi Jinnah and Agha Khan
C Molan Abul Kalam Azad and Shaukat Ali
D None of these
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2024

Correct Answer: A

Q133.Who took the oath of The Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah as the first Governor-General of Pakistan?

Easy
A Abdur Rashid
B Muhammad Munir
C Liaqat Ali Khan
D Muhammad Shahab ud din
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2024

Correct Answer: A

Q134.Liaqat Ali Khan was assassinated in?

Easy
A Hyderabad
B Lahore
C Karachi
D Rawalpindi
Liaquat Ali Khan PPSC 2024

Correct Answer: D

Q135.Who composed the National Anthem of Pakistan?

Easy
A Allama Iqbal
B Hafeez Jalandhari
C Ahmad G. Chagla
D None of these
Allama Muhammad Iqbal PPSC 2023

Correct Answer: C

Q136.EBDO and PODO were promulgated by:

Easy
A Liaqat Ali Khan
B Ayub Khan
C Yahya Khan
D None of these
Liaquat Ali Khan PPSC 2023

Correct Answer: B

Q137.Who becomes Youngest female Aerospace Engineer of Pakistan

Easy
A Shaista Malik
B Aasiya Iqbal
C Arooba Faridi
D None of these
Allama Muhammad Iqbal PPSC 2023

Correct Answer: C

Q138.When was Liaqat Nehru Pact between India and Pakistan signed in:

Easy
A 1950
B 1955
C 1958
D 1964
Liaquat Ali Khan PPSC 2023

Correct Answer: A

Q139.The first Pakistani Prime Minister to visit Russia was:

Easy
A Liaquat Ali Khan
B Zulfikar Ali Bhutto (Z.A Bhutto) (Note: Liaquat Ali was invited but cancelled; Bhutto made the actual visit)
C Nurul Amin
D None of these
Liaquat Ali Khan PPSC 2020

Correct Answer: B

Q140.Which was the second governor General of Pakistan after the death of Muhammad Ali Jinnah?

Easy
A Khawaja Nazim-ud-din
B Chaudhry Muhammad Ali
C Malik Feroz Khan Noon
D Ghulam Muhammad
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: A