Showing 141–160 of 290

Q141.Main and excessive part of plasma consists of ____?

Easy
A Carbon dioxide
B Oxygen
C Water
D Glucose
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

Main and excessive part of plasma consists of Water. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q142.Main use of salt in diet is to : ____?

Easy
A ease the process of cooking
B increase the taste
C produce small amount of hydrochloric acid required for digestion
D inclease solubility of food particles in water
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

Main use of salt in diet is to: produce small amount of hydrochloric acid required for digestion. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q143.Melanoma (skin cancer) is associated with ____?

Easy
A ozone accumulation
B ozone depletion
C acid rain
D allergens
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Melanoma (skin cancer) is associated with ozone depletion. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q144.Metal are highly ____ ?

Easy
A Electropositive
B Electronegativity
C Both of these
D Neutral
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

Metal are highly Electropositive. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q145.Milk tastes sour when kept in the open for sometime due to the formation of ____?

Easy
A lactic acid
B citric acid
C acetic acid
D carbonic acid
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

Milk tastes sour when kept in the open for sometime due to the formation of lactic acid. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q146.Muscle fatigue is caused by the accumulation of____?

Easy
A Lric acid
B Lactic acid
C Oxalacetic acid
D Fyruvie acid
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Muscle fatigue is caused by the accumulation of Lactic acid. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q147.Nail polish remover contains____?

Easy
A Acetone
B Benzene
C Acetic acid
D Petroleum ether
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

Nail polish remover contains Acetone. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q148.Nuclear radiation is emitted by those elements whose:

Easy
A molecules are stable
B molecules are unstable
C nuclei are stable
D nuclei are unstable
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

Nuclear radiation is emitted by those elements whose: nuclei are unstable. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q149.Oil of vitriol is____?

Easy
A Nitric acid
B Hydrochloric acid
C Phosphoric acid
D Sulfuric acid
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

Oil of vitriol is Sulfuric acid. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q150.Oxidation is a chemical reaction involving the ____?

Easy
A Gain of Electrons
B Loss of Electrons
C Gain of Protons
D Loss of Protons
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Oxidation is a chemical reaction involving the Loss of Electrons. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q151.Permanent hardness of water due to sulphate of metals can be destroyed by the use of ____ ?

Easy
A Zeolites
B Sulphonides
C Lime
D Nitrates
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

Permanent hardness of water due to sulphate of metals can be destroyed by the use of Zeolites. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q152.Phosphorus is an essential component of one of the following biological molecules:

Easy
A Amino acids
B Nucleic acids
C Carbohydrates
D
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Phosphorus is an essential component of one of the following biological molecules: Nucleic acids. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q153.Pure limestone is called ____?

Easy
A Aluminum Oxide
B Calcium Carbonate
C Calcium Sulphate
D None of these
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Pure limestone is called Calcium Carbonate. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q154.Rancidity produced in butter can be decreased by adding quinoline to the butter”. This statements shows that ____?

Easy
A Nothing is impossible
B Quinoline is an inhibitor
C Quinoline is a catalyst
D Quinoline is an activator
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Rancidity produced in butter can be decreased by adding quinoline to the butter”. This statements shows that Quinoline is an inhibitor. This statements shows that Quinoline is an inhibitor. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q155.Ruby is an oxide of____?

Easy
A silver
B gold
C platinum
D aluminium oxide
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

Ruby is an oxide of aluminium oxide. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q156.Second ionization energy:

Easy
A is always less than first ionization energy
B is always greater than first ionization energy
C is equal to the first ionization energy
D may be greater or less than the first ionization energy depending on the nature of the element
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Second ionization energy: is always greater than first ionization energy. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q157.Soil acidity is corrected by?

Easy
A Proper irrigation
B Adding sodium hydroxide
C Liming
D Application of fertilizers
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

Soil acidity is corrected by: Liming. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q158.Some substances are good conductor of electricity in both the solid and liquid states. These substances are generally____?

Easy
A ionic substances
B metallic substances
C molecular solids
D covalent network solids
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Some substances are good conductor of electricity in both the solid and liquid states. These substances are generally metallic substances. These substances are generallymetallic substances. The effect results from the movement of charge or the interaction of electric and magnetic fields.

Q159.Substance used in match sticks ?

Easy
A Sulphur
B Zinc
C Acid
D Phosphorus
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

Substance used in match sticks: Phosphorus. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q160.Terrestrial planets in solar system are made of____?

Easy
A Metal
B Rock
C Both A and B
D None of the above
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

Terrestrial planets in solar system are made of Both an and B. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.