Showing 141–160 of 273

Q141.The extremely cold temperatures in the polar region of moon mean that it can act as a kind of ____ where things do not undergo much change.

Easy
A Time capsule
B Light capsule
C Meta capsule
D Natural capsule
Planets PPSC

Correct Answer: A

The extremely cold temperatures in the polar region of moon mean that it can act as a kind of Time capsule where things do not undergo much change. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q142.The Great Spot is on the planet ____?

Easy
A Saturn
B Venus
C Mars
D Jupiter
Planets PPSC

Correct Answer: D

The Great Spot is on the planet Jupiter. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q143.The Kuiper belt is a region of the solar system beyond?

Easy
A Venus
B Saturn
C Neptune
D Earth
Planets PPSC

Correct Answer: C

The Kuiper belt is a region of the solar system beyond: Neptune. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q144.The large dark patches on the Moon’s surface are known as____?

Easy
A Dark matter
B Maria, or seas, even though there is no water on the Moon
C Maria, or seas, because they are filled with water
D Moon spots
Planets PPSC

Correct Answer: B

The large dark patches on the Moon’s surface are known as Maria, or seas, even though there is no water on the Moon. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q145.The matter of our sun is in ____ state?

Easy
A Liquid
B Gas
C Solid
D Plasma
Planets PPSC

Correct Answer: D

The matter of our sun is in Plasma state. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q146.The mean distance of the earth from the sun is astronomical units is____?

Easy
A 3.7 AU
B 10 AU
C 1 AU
D 101 AU
Planets PPSC

Correct Answer: C

The mean distance of the earth from the sun is astronomical units is 1 AU. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q147.The moon has a large, circular basin called ____?

Easy
A the Simerian Basin
B the Inbrium Basin
C the Imbrium Basin
D Black Bowl Basin
Planets PPSC

Correct Answer: C

The moon has a large, circular basin called the Imbrium Basin. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q148.The moon rotates on its axis in how many days?

Easy
A 14.8 days
B 17.5 days
C 29.7 days
D 27.3 days
Planets PPSC

Correct Answer: D

The moon rotates on its axis in how many days: 27.3 days. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q149.The moon’s surface has been explored by how many astronauts?

Easy
A 10
B 11
C 12
D 13
Planets PPSC

Correct Answer: C

The moon’s surface has been explored by how many astronauts: 12. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q150.The moon’s surface is also covered with a layer of fine dust called?

Easy
A Gegolith
B Megolith
C Regolith
D None of the above
Planets PPSC

Correct Answer: C

The moon’s surface is also covered with a layer of fine dust called: Regolith. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q151.The moon’s surface is constantly bombarded by?

Easy
A Comets
B UV light
C Meteoroids
D All of the above
Planets PPSC

Correct Answer: C

The moon’s surface is constantly bombarded by: Meteoroids. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q152.The moon’s surface temperature varies from about ____ to ____ ?

Easy
A – 173 degrees Celsius at night to 127 degrees Celsius during the day
B – 172 degrees Celsius at night to 172 degrees Celsius during the day
C Remains constant during day and night
D – 170 degrees Celsius at night to 107 degrees Celsius during the day
Planets PPSC

Correct Answer: A

The moon’s surface temperature varies from about – 173 degrees Celsius at night to 127 degrees Celsius during the day to – 173 degrees Celsius at night to 127 degrees Celsius during the day. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q153.The most brightest planet amongst the eight planets?

Easy
A Mercury
B Jupiter
C Venus
D Neptune
Planets PPSC

Correct Answer: C

The most brightest planet amongst the eight planets: Venus. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q154.The most dense and heaviest planet is____?

Easy
A Jupiter
B Earth
C Mars
D Venus
Planets PPSC

Correct Answer: B

The most dense and heaviest planet is Earth. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q155.The movement of earth around sun brings ____?

Easy
A Tornadoes
B Rainfall
C Seasons
D Earthquakes
Planets PPSC

Correct Answer: C

The movement of earth around sun brings Seasons. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q156.The nearest planet to the Earth is ____?

Easy
A Venus
B Mercury
C Mars
D Moon
Planets PPSC

Correct Answer: A

The nearest planet to the Earth is Venus. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q157.The nearest Star to the planet earth is ____ ?

Easy
A Regel
B Canopus
C Sun
D Betelgeuse
Planets PPSC

Correct Answer: C

The nearest Star to the planet earth is Sun. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q158.The Oort cloud is estimated to be about ____ AU away from the sun?

Easy
A 100,000
B 200,000
C 300,000
D 400,000
Planets PPSC

Correct Answer: A

The Oort cloud is estimated to be about 100,000 AU away from the sun. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q159.The outermost layer of the sun is called ____?

Easy
A Coach
B Core
C Corona
D Comma
Planets PPSC

Correct Answer: C

The outermost layer of the sun is called Corona. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q160.The phases of the moon are partially the result of the____?

Easy
A Changes in the shape of the moon
B Revolution of the moon around the earth
C Variations in the moon’s gravitation
D Variations in the speed of rotation of the moon
Planets PPSC

Correct Answer: B

The phases of the moon are partially the result of the Revolution of the moon around the earth. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.