Showing 141–160 of 249

Q141.Pakistan is a ---------- state?

Easy
A Ideological
B Non-Ideological
C Secular
D None of these
Objectives Resolution PPSC 2026

Correct Answer: A

Q142.Who was appointed by the Ayub Khan as head to the constitution commission?

Easy
A Shahabudin
B Noor ul ameen
C Sharefudin
D None of these
Constitution of 1962 PPSC 2026

Correct Answer: A

Q143.When objective resolution made part of the constitution of the Pakistan?

Easy
A 1999
B 1985
C 1977
D None of these
Objectives Resolution PPSC 2026

Correct Answer: B

Q144.Head of the government according to 1973 constitution?

Easy
A President
B PM
C Governor
D None of these
Constitution of 1973 PPSC 2026

Correct Answer: B

Q145.27th amendment of Pakistan's constitution is related to?

Hard
A Constitutional Court
B Provincial Court
C Both
D None of these
Important Constitutional Amendments PPSC 2026

Correct Answer: A

Q146.Which is required to pass an amendment from national assembly?

Hard
A one third
B two third
C one fourth
D None of these
Constitution of 1973 PPSC 2026

Correct Answer: B

Q147.Number of senators from each province of Pakistan?

Hard
A 22
B 23
C 24
D 25
Parliamentary System PPSC 2026

Correct Answer: B

Q148.The 27th Constitutional Amendment introduced which major changes?

Hard
A Provinces and Judiciary
B Federal
C Only Provincial
D None of these
Important Constitutional Amendments PPSC 2026

Correct Answer: A

Q149.The Only person who served as the Vice President of Pakistan?

Hard
A Nurul Amin
B Shaukat Aziz
C Z.A Bhutto
D None of these
Presidents of Pakistan PPSC 2026

Correct Answer: A

Q150.Federal Constitutional court formed under which article?

Hard
A 185
B 184
C 183
D 182
Constitution of 1973 PPSC 2026

Correct Answer: B

Q151.Who was not included in Pakistan's first cabinet?

Hard
A Muhammad Ali Bogra
B Liaqat Ali Khan
C Sir ZafarUllah Khan
D Malik Ghulam
Prime Ministers of Pakistan PPSC 2026

Correct Answer: A

Q152.How many members of the National Assembly must sign the notice of no confidence for it to be valid?

Hard
A At least five percent (5%)
B At least ten percent (10%)
C At least twenty percent (20%)
D None of these
Parliamentary System CSS 2026

Correct Answer: C

Under Pakistan's Constitution, a motion of no-confidence requires at least 20% of the total National Assembly membership to sign the notice.

Q153.In the Bogra formula, the proposed lower house of parliament was named as:

Hard
A The House of Commons
B The House of People
C National Assembly
D None of these
Parliamentary System CSS 2026

Correct Answer: A

Under the Bogra Formula (1953), the proposed lower house of the legislature was to be called the House of the People.

Q154.Mujeeb-ur-Rehman presented his six points in:

Medium
A 1966
B 1959
C 1968
D None of these
Major Political Events CSS 2026

Correct Answer: A

Sheikh Mujeeb-ur-Rehman presented his Six Points in 1966, forming the basis of Bengali autonomy demands.

Q155.The Chief Justice of Supreme Court of Pakistan is appointed by the:

Medium
A President
B Prime Minister
C Majority vote in the Parliament
D None of these
Constitution of 1973 CSS 2026

Correct Answer: A

Under Pakistan's Constitution, the Chief Justice of the Supreme Court is appointed by the President.

Q156.How many members of the National Assembly must sign the notice of no confidence for is to be valid?

Medium
A At least five percent (5%)
B At least ten percent (10%)
C At least twenty percent (20%)
D None of these
Parliamentary System CSS 2024

Correct Answer: C

Correct answer is C: At least twenty percent (20%)

Q157.Ayub Khan former President of Pakistan died in

Easy
A 1988
B 1960
C 1974
D 1966
Constitution of 1973 PPSC 2024

Correct Answer: C

Q158.Pakistan faced sanctioned under the pressler amendment in 1990 by which country ?

Easy
A UK
B USA
C China
D Australia
Constitution of 1973 PPSC 2024

Correct Answer: B

Q159.Muhammad Zia ul Haq became the ------------ President of Pakistan?

Easy
A 5th
B 6th
C 7th
D 8th
Constitution of 1973 PPSC 2024

Correct Answer: B

Q160.When was the 18th Amendment Bill passed by National Assembly of Pakistan?

Easy
A Februray 08, 2010
B March 08, 2010
C April 08, 2010
D May 08, 2010
Constitution of 1973 PPSC 2023

Correct Answer: C