Showing 141–160 of 314

Q141.Who established Scientific Society in 1864?

Easy
A Syed Ahmad Khan
B Shibli Numani
C Allama M Iqbal
D Muhammad Ali Jinnah
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: A

Q142.Who had the shortest tenure as Governor General of Pakistan

Easy
A Iskander Mirza
B Ghulam Muhammad
C Quai-e-Azam Muhammad Ali Jinnah
D Kh Nazimmudin
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: A

Q143.Who was at one time, called the "Ambassador of Hindu-Muslim Unity"?

Easy
A Quaid-e-Azam
B Motilal Nehru
C Mohanala Karamchand Gandhi
D Abdul Kalam Azad
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: A

Q144.The Indus water treaty was signed during the regime of ______

Easy
A Liaqat Ali Khan
B Ayub khan
C Yahya Khan
D Z.A Bhutto
Liaquat Ali Khan PPSC 2020

Correct Answer: B

Q145.He is known as the "Father of Civil Services in India"?

Easy
A Muhammad Ali Jinnah
B Jawaharlal Nehru
C Charles Cornwallis
D Louis Mountbatten
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: C

Q146.Who coined thee name " Pakistan "for our country ? Liaquat Ali Khan Choudhry Rehmat

Easy
A Ali
B Fazl-ul-haq
C Allama
D Iqbal
Allama Muhammad Iqbal PPSC 2020

Correct Answer: B

Q147.The first Pakistani Prime Minister who visited Russia: Liaquat Ali Khan Z.A. Bhutto

Easy
A Noor-ul-Amin
B none
C of
D these
Liaquat Ali Khan PPSC 2020

Correct Answer: B

Q148.Who became the shortest tenure of Governor General of Pakistan: Iskander Mirza Ghulam Muhammad Quaid-e-Azam Muhammad

Easy
A Ali
B Jinnah
C Khawaja
D Nazim-ud-din
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: A

Q149.Minar-e-Pakistan is located in which park ?

Easy
A Greater park of Lahore
B Greater Iqbal park
C Minto park of Lahore
D Jinnah Garden
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: B

Q150.In the fourteen points presented by the Quaid e Azam in 1929 he demanded reforms in which of the following provinces :

Easy
A NWFP and Sindh
B NWFP and Balochistan
C NWFP and Bombay
D Sindh and Bombay
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: B

Q151.Quaid e Azam left the Congress in :

Easy
A 1913
B 1920
C 1906
D 1919
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: B

Q152.Greater Iqbal Park in Lahore Where Minar-e-Pakistan is located was previously called

Easy
A Nasir Bagh
B Gol Bagh
C Napier Park
D Minto Park
Allama Muhammad Iqbal PPSC 2020

Correct Answer: D

Q153.Quaid-e-Azam addressed the Constituent Assembly for the first time on

Easy
A 11th August 1947
B 14th August 1947
C 12th October 1947
D None of these
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: A

Q154.Who was to develop the design of the mausoleum of Quaid-e-Azam?

Easy
A Yahya bekhtiyar
B Yahya Marchant
C Irfan ullah khan Marwat
D None of these
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: B

Q155.Which is largest library of Pakistan ?

Easy
A National Library IslamAbad
B Punjab Public Library
C Quaid-e-Azam Library
D None of these
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: B

Q156.Who rejected the Nehru Report?

Easy
A All Parties Conference
B Jinnah
C Lucknow Conference
D None of these \n
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: B

Q157.Quaid-e-Azam personal letters are saved in:

Easy
A National Library Islamabad
B National Documentation wing
C national Archives Islamabad
D None of these \n
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: C

Q158.Muhammad Ali Jinnah was the student of:

Easy
A Muslim University
B Aligarh University
C Karachi University
D Madrassah Deoband Labour Officer (
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: B

Q159.Quaid-e-Azam resigned from Congress in the year:

Easy
A 1925
B 1922
C 1920
D 1918
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: C

Q160.Pakistan national movement was launched from England in 1933 by ?

Easy
A Molaria Muhammad Ali Johar
B Syed Ameer Ali
C Chaudhry Rehmat Ali
D Allama Iqbal
Allama Muhammad Iqbal PPSC 2020

Correct Answer: B