Showing 161–180 of 273

Q161.The Planet of the solar system which has Maximum number of moons is____?

Easy
A Jupiter
B Venus
C Saturn
D Uranus
Planets PPSC

Correct Answer: C

The Planet of the solar system which has Maximum number of moons is Saturn. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q162.The planet retains an atmosphere when?

Easy
A Gravity is low and temperature of atmosphere is great
B Gravity and temperature both are great
C Gravity and temperature both are constant
D Gravity is great and temperature of atmosphere is low
Planets PPSC

Correct Answer: D

The planet retains an atmosphere when: Gravity is great and temperature of atmosphere is low. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q163.The planet which is easily visible from the Earth is?

Easy
A Mercury
B Venus
C Mars
D Jupiter
Planets PPSC

Correct Answer: B

The planet which is easily visible from the Earth is Venus. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q164.The Planet which revolves slowly around the Sun is____?

Easy
A Mercury
B Mars
C Earth
D Neptune
Planets PPSC

Correct Answer: D

The Planet which revolves slowly around the Sun is Neptune. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q165.The planets visible to us without using a telescope are ____?

Easy
A 3
B 4
C 5
D 6
Planets PPSC

Correct Answer: C

The planets visible to us without using a telescope are 5. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q166.The position of earth in its orbit, when it is at its greatest distance from the sun causing northern summer is called ____?

Easy
A Aphelion
B Perihelion
C Perigee
D Apogee
Planets PPSC

Correct Answer: A

The position of earth in its orbit, when it is at its greatest distance from the sun causing northern summer is called Aphelion. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q167.The presence of ice in which region of the moon has been conclusively established?

Easy
A Southern pole region
B Northern pole region
C Equator
D All of the above
Planets PPSC

Correct Answer: A

The presence of ice in which region of the moon has been conclusively established: Southern pole region. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q168.The Proportion of Hydrogen to Helium in the Sun is____?

Easy
A 3:2
B 3:1
C 1:1
D 3:4
Planets PPSC

Correct Answer: B

The Proportion of Hydrogen to Helium in the Sun is 3:1. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q169.The Renaissance scientist who explained how planets moved around the sun was

Easy
A Kepler
B Rebelais
C Francis Bacorr
D Gutenber
Planets PPSC

Correct Answer: A

The Renaissance scientist who explained how planets moved around the sun was Kepler. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q170.The Saturn V rocket that took Apollo 11 to the moon in 1969 stood tall?

Easy
A 363-feet
B 364-feet
C 365-feet
D 366-feet
Planets PPSC

Correct Answer: A

The Saturn V rocket that took Apollo 11 to the moon in 1969 stood tall: 363-feet. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q171.The season changes because of the ____?

Easy
A Moon is revolving round the earth
B Earth is revolving round its axis
C Earth is revolving round the sun
D Planet Mars is attracting the sun
Planets PPSC

Correct Answer: C

The season changes because of the Earth is revolving round the sun. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q172.The setting sun often looks oval in the shape because of____?

Easy
A The fact that sun really becomes oval in the evening
B Refraction of rays of sun passing through the atmosphere
C Optical Illusion
D Dispersion
Planets PPSC

Correct Answer: B

The setting sun often looks oval in the shape because of Refraction of rays of sun passing through the atmosphere. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q173.The SI standard of time is based on____?

Easy
A the daily rotation of the earth
B the frequency of light emitted by Kr86
C the yearly revolution of the earth about the sun
D none of these
Planets PPSC

Correct Answer: D

The SI standard of time is based on none of these. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q174.The snow on the mountains does NOT melt all at once when it is heated by the sun because:

Easy
A it becomes very hard
B it reflects most of the heat from the sun
C it has a low specific heat capacity
D it has a high latent heat of fusion
Planets PPSC

Correct Answer: D

The snow on the mountains does NOT melt all at once when it is heated by the sun because: it has a high latent heat of fusion. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q175.The solar wind creates a bubble” around the solar system called?

Easy
A Feliosphere
B Seliosphere
C Heliosphere
D Peliosphere
Planets PPSC

Correct Answer: C

The solar wind creates a bubble” around the solar system called: Heliosphere. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q176.The solar wind is a stream of charged particles mostly?

Easy
A protons and electrons; flows out from the sun
B electrons; flows out from the sun
C protons; flows out from the sun
D protons and electrons; revolves around the sun
Planets PPSC

Correct Answer: A

The solar wind is a stream of charged particles mostly: protons and electrons; flows out from the sun. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q177.The source of the Sun’s energy is the process of ____?

Easy
A Photoelectric emission
B Nuclear fission
C Nuclear fusion
D Thermionic emission
Planets PPSC

Correct Answer: C

The source of the Sun’s energy is the process of Nuclear fusion. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q178.The sun appears red at sunrise and sunset while it appears white at noon, because

Easy
A Of refraction
B It is cooler at sunrise and at sunset
C Of diffraction leading to red end of the spectrum reaching the earth.
D Of Scattering of light due to dust particles and air molecules.
Planets PPSC

Correct Answer: D

The sun appears red at sunrise and sunset while it appears white at noon, because: Of Scattering of light due to dust particles and air molecules. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q179.The sun completes one full rotation at its equator in how many days?

Easy
A 365 days
B 30 days
C 25 days
D 23 days
Planets PPSC

Correct Answer: C

The sun completes one full rotation at its equator in how many days: 25 days. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q180.The sun has a ____ year solar cycle during which its activity increases and decreases.

Easy
A 10
B 11
C 12
D 13
Planets PPSC

Correct Answer: B

The sun has a 11 year solar cycle during which its activity increases and decreases. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.