Showing 161–180 of 249

Q161.___________ Of the constitution of Pakistan ensures equality before the law and equal protection of the law and states that there shall ' be no discrimination on the basis of gender alone.

Easy
A Article 22
B Article 23
C Article 24
D Article 25
Constitution of 1973 PPSC 2023

Correct Answer: D

Q162.In the context of Pakistan's political and judiciary history, what does PCO stands or:

Easy
A Provisional Constitutional Ordinance
B Provisional Constitutional Order
C Provisional Court Order
D None of these
Constitution of 1973 PPSC 2023

Correct Answer: B

Q163.The eighth amendment in constitution of Pakistan strengthened the authority of the?

Easy
A Senator
B President
C Prime Minister
D None of these
Constitution of 1973 PPSC 2023

Correct Answer: B

Q164.Who was the first leader of the opposition in the first National Assembly under the 1962 constitution of Pakistan?

Easy
A Mumtaz Daultana
B Sardar Bahadur Khan
C Sardar Sabir Khan
D Zulfiqar Ali Bhutto
Constitution of 1973 PPSC 2020

Correct Answer: B

Q165.Who was the first leader of opposition in the first National Assembly constitution under the 1962 constitution of Pakistan?

Easy
A Mumtaz Daultana
B Sardar Bahadur Khan
C Sardar Sabir Khan
D Zulfiqar ali Bhutto
Constitution of 1973 PPSC 2020

Correct Answer: B

Q166.According to the 1956 constitution, President of Pakistan should be____________?

Easy
A Muslim
B Non-muslim
C Both A and B
D None of these
Constitution of 1973 PPSC 2020

Correct Answer: A

Q167.Pervez Musharraf returned from which country when he imposed Martial Law?

Easy
A Bangladesh
B Bhutan
C Sri Lanka
D India
Constitution of 1973 PPSC 2020

Correct Answer: C

Q168.Which amendment made on April 23, 1974 defined the boundaries of Pakistan?

Easy
A 4th
B 3rd
C 2nd
D 1st
Constitution of 1973 PPSC 2020

Correct Answer: D

Q169.Mamnoon Hussain was the _____ president of Pakistan

Easy
A 12th
B 13th
C 14th
D 11th
Constitution of 1973 PPSC 2020

Correct Answer: A

Q170.Who was the Prime Minister of Pakistan when our first Constitution of 1956 was adopted?

Easy
A Malik Feroz Khan Noon
B Muhammad Ali Bogra
C Ch Muhammad Ali
D Ayub Khan
Constitution of 1973 PPSC 2020

Correct Answer: C

Q171.Third President of Pakistan is:

Easy
A Fazal Chaudhary
B Ayyub Khan
C Yahya Khan
D None of these \n
Constitution of 1973 PPSC 2020

Correct Answer: C

Q172.The total number of Articles in the Constitution of Pakistan 1973 are:

Easy
A 280
B 290
C 300
D None of these \n
Constitution of 1973 PPSC 2020

Correct Answer: A

Q173.Rafiq Tarar became President of Pakistan in:

Easy
A 1996
B 1997
C 1998
D 1999
Constitution of 1973 PPSC 2020

Correct Answer: B

Q174.Civilian Martial Law with President Z.A Bhutto at the helm of affairs came to an end on:

Easy
A April 2.1972
B April 21,1972
C Aug 14,1973
D Aug15,1973
Constitution of 1973 PPSC 2020

Correct Answer: B

Q175.which constitution proclaimed Pakistan to be an Islamic Republic?

Easy
A 1949
B 1956
C 1962
D 1973
Constitution of 1973 PPSC 2020

Correct Answer: B

Q176.The only vice president of Pakistan was:

Easy
A Noorul Amin
B Fazal Haq
C Fazal Elahi Chaudhery
D Ch. Zahoor Elahi
Constitution of 1973 PMS 2020

Correct Answer: A

Q177.National Assembly approved constitution in1973 on:

Easy
A 5 April 1973
B 10 April 1973
C 15 April 1973
D None of these \n
Constitution of 1973 PPSC 2020

Correct Answer: B

Q178.Zulfikar Ali Bhutto became____Pakistan After Yahya Khan.

Easy
A Prime Minster
B Martial Law Administrator
C President
D None of these
Constitution of 1973 PPSC 2020

Correct Answer: B

Q179.According to Constitution of 1956; the national language of Pakistan was:

Easy
A Urdu
B Bengali
C Urdu and Bengali
D Urdu and English
Constitution of 1973 PPSC 2020

Correct Answer: C

Q180.Constitutionally, Gilgit-Baltistan has a ______ status.

Medium
A Provincial
B Semi-provincial
C State
D None of these
Constitution of 1973 CSS 2023

Correct Answer: D

Correct Answer: None of these.