Showing 161–180 of 320

Q161.TAPI stands for?

Easy
A Tajikistan Afghanistan Pakistan India
B Turkmenistan Afghanistan Pakistan India
C Both a & b
D None of these \n
Kashmir Issue PPSC 2020

Correct Answer: B

Q162.K is the word PAKISTAN is derived from

Easy
A Kazakhstan
B Karachi
C Kashmir
D None of these
Kashmir Issue PPSC 2020

Correct Answer: C

Q163.The highest literacy rate among the SAARC countries is in:

Easy
A India
B Maldives
C Sri Lanka
D Pakistan
Kashmir Issue PPSC 2020

Correct Answer: B

Q164.Pakistan is in agreement with Iran for supply of:

Easy
A Oil
B Water
C Ghee
D Gas
Kashmir Issue PPSC 2020

Correct Answer: D

Q165.What significant political development is likely to take place in Pakistan soon?

Easy
A Local Govt.Elections
B American President's visit
C Meeting between premiers of Pakistan and India
D A defence pact with Afghanistan
Kashmir Issue PPSC 2020

Correct Answer: A

Q166.Pakistan's longest boundary is with:

Easy
A Iran
B China
C Indian held Kashmir
D India
Kashmir Issue PPSC 2020

Correct Answer: D

Q167.In 1948 UNCIP was established to investigate and mediate the indo-Pakistan dispute on the future of Kashmir. UNCIP stands for united nation_________for India and Pakistan.

Easy
A ceasefire
B Committee
C Commission
D Co-operation
Kashmir Issue PPSC 2020

Correct Answer: C

Q168.From which country Pakistan purchased Gawadar?

Easy
A Kuwait
B Iran
C Oman
D Qatar
Kashmir Issue PPSC 2020

Correct Answer: C

Q169.Wakhan Corridor separates pakistan from

Easy
A India
B Afghanistan
C Tajikstan
D India
Kashmir Issue PPSC 2020

Correct Answer: C

Q170."K" in Pakistan stand for ?

Easy
A Kashmir
B Kuffar
C Kabul
D Kamyab
Kashmir Issue PPSC 2020

Correct Answer: A

Q171.1999 war also called as ?

Easy
A Afgan Civil War
B Kashmir Conflict
C Kargil War
D War in North-West pakistan
Kashmir Issue PPSC 2020

Correct Answer: C

Q172.Which country and the united nations development program (UNDP) signed an agreement to help strengthen Pakistan's electoral process?

Easy
A Japan
B China
C America
D UK
Kashmir Issue PPSC 2020

Correct Answer: A

Q173.Which of the following is a political dispute between India and Pakistan?

Easy
A Actual control
B Sir creek
C MacMohan Line
D None of these
Kashmir Issue PPSC 2020

Correct Answer: B

Q174.Which was the first country to recognize pakistan as an independent state?

Easy
A Iran
B Turkey
C Afghanistan
D Saudi Arabia
Kashmir Issue PPSC 2020

Correct Answer: A

Q175.After India's Independence, Moulana Abul Kalam Azad was appointed as:

Medium
A (A) Minister of Education
B (B) Speaker of the Lok Sabha
C (C) Minister of Finance
D (D) None of these
Pakistan-China Relations CSS 2024

Correct Answer: A

Correct Answer: Minister of Education.

Q176.Mohtarma Benazir Bhutto became Prime Minister of Pakistan for the first time in:

Medium
A October 1988
B November 1988
C December 1988
D None of these
Pakistan-USA Relations CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: December 1988.

Q177.Who became President after Ayub Khan resigned?

Medium
A Zulfiqar Ali Bhutto
B Noorul Ameen
C Muhammad Khan Junejo
D None of these
Pakistan-USA Relations CSS 2022

Correct Answer: D

Correct Answer: None of these.

Q178.Pakistan became a member of the UN in:

Medium
A 1947
B 1948
C 1949
D None of these
Pakistan-USA Relations CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: 1947.

Q179.Who is the first Field Marshal of Pakistan?

Easy
A General muhammad Musa
B General Ayub Khan
C General Yahya Khan
D General Zia-ul-Haq Geography
Kashmir Issue PPSC 2025

Correct Answer: B

Q180.The boundary line Afghanistan is called: between Pakistan and?

Easy
A Line of Control
B Radcliffe Line
C Durand Line
D McMahon Line
Kashmir Issue PPSC 2025

Correct Answer: C