Showing 161–180 of 314

Q161.Quaid e Azam Muhammad Ali Jinnah left Congress

Easy
A 1919
B 1913
C 1920
D 1921
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: C

Q162.Quaid e Azam Solar Park is one of the biggest projects for solar power generation in Pakistan. Where is it located ?

Easy
A Multan
B Sukkur
C Rahim Yar Khan
D Bahawalpur
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: D

Q163.Who became the Prime Minister of Pakistan after the death of Liaqat Ali Khan ?

Easy
A Mohd. Ali Bogra
B Ghulam Muhammad
C Kh Nazimuddin
D Ch Muammad Ali
Liaquat Ali Khan PPSC 2020

Correct Answer: C

Q164.Javed Iqbal was chairman of the :

Easy
A Election Commission
B National Accountability Bureau
C Senate
D National Assembly
Allama Muhammad Iqbal PPSC 2020

Correct Answer: B

Q165.Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah left congress:

Easy
A 1919
B 1913
C 1920
D 1921
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: C

Q166.Who is known as\" The Father of the Nation\"?

Easy
A Allama Iqbal
B Sir Agha Khan
C Quaid-e-Azam
D Salim Ullah khan
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: C

Q167.Who was the last Governor General of Pakistan ?

Easy
A Quaid-e-Azam
B Ghulam Muhammad
C Khawaja Nazimuddin
D Major General Sikandar Mirza
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: D

Q168.Within Six months of Quaid-e-Azam's death Pakistan's constituent assembly adopted:

Easy
A The first draft of the Constitution
B Bill of fundmental Rights
C Objectives Resolution
D Report on basic Principles
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: C

Q169.. "First Pakistan Olympic Games" were inaugurated by Quaid-e-Azam at:

Easy
A Lahore..
B Karachi
C East Pakistna
D Quetta
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: B

Q170.Who was Pakistan a first Foreign Minister?

Easy
A Jogindarnath Mandel
B Liaquat Ali Khan
C Rap Ghazanfar Ali Khan
D Sir Zafarullah Khan
Liaquat Ali Khan PPSC 2020

Correct Answer: D

Q171.Muslim league delegation at Simla Conference included.

Easy
A Jinnah and Liaquat
B Liaquat and Nazimuddin
C Jinnah and Nazimuddin
D Jinnah, Liaquat and Nazimuddin
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: D

Q172.Who among the following was the first president of Pakistan?

Easy
A Quaid-i-Azam
B Iskander Mirza
C Ayub Khan
D Z.A Bhutto
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: B

Q173.The only Muslim woman who attended round Table Conference was:

Easy
A Begum Salama Tasaduq Hussain
B Fatima Jinnah
C Begum Shaista Ikram Ullah
D Begum Jahaanara Shahnawaz
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PMS 2020

Correct Answer: D

Q174.The title of Ambassador of Hindu Muslim unity was given to Quaid e Azam by:

Easy
A Gandhi
B Vijay Lakshmi Pandit
C Sarojin Naido
D Allama Iqbal
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PMS 2020

Correct Answer: C

Q175.The Quaid e Azam resigned form the membership of imperial Legislative council on account of:

Easy
A Hindu Muslim riots
B Rowlett Act
C Internal Differences of Muslim League
D Demand for Independence
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PMS 2020

Correct Answer: B

Q176.Which is the largest library of Pakistan?

Easy
A National Library IslamAbad
B Punjab Public Library
C Quaid-e-Azam Library
D None of these \n
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: B

Q177.In the first session of the constituent assembly of Pakistan the first bill in the assembly was related to:

Easy
A To establish State Bank
B To build Army
C To officially call Muhammad Ali Jinnah \"Quaid e Azam\"
D None of these
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: C

Q178.Which amendments were proposed by Quaid-e-Azam in the Nehru Report 1928, to make it acceptable to the Indian Muslims

Easy
A The Muslims Should be given 1/3 representation in the central legislature
B For ten years, the Muslim should be represented in Punjab and Bengal according to their population
C Residuary power should be given to the provinces
D All of the above
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: D

Q179.Liaquat AliKhan joined All India Muslim League as a member in

Easy
A 1916
B 1919
C 1921
D 1923
Liaquat Ali Khan PPSC 2020

Correct Answer: D

Q180.What was the significance of 21st annual session of All India Muslim League

Easy
A Quaid-e-Azam presented fourteen points
B Allama lqbal delivered Allahabad Address
C Lahore Resolution was passed
D Quaid-e-Azam was elected as permanent President of All India Muslim League.
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: B