Showing 1–20 of 47

Q1.The Indus Waters Treaty was brokered by which institution?

Medium
A World Bank
B United Nations
C IMF
D Commonwealth
Major Treaties CSS

Correct Answer: A

The World Bank mediated and is a signatory to the Indus Waters Treaty.

Q2.The Indus Waters Treaty was signed between Pakistan and India in which year?

Medium
A 1960
B 1947
C 1972
D 1965
Major Treaties FPSC

Correct Answer: A

The Indus Waters Treaty was signed in 1960, brokered by the World Bank.

Q3.The Treaty of Rome, which established the European Economic Community, was signed in which year?

Medium
A 1957
B 1948
C 1962
D 1951
Major Treaties PPSC

Correct Answer: A

The Treaty of Rome was signed in 1957 creating the EEC.

Q4.The Atlantic Charter, signed in August 1941, was an agreement between which two leaders?

Easy
A Winston Churchill and Charles de Gaulle
B Franklin D. Roosevelt and Winston Churchill
C Franklin
D Roosevelt and Joseph Stalin D. Franklin D. Roosevelt and Chiang Kai-shek
Major Treaties PPSC 2024

Correct Answer: B

Q5.AUKUS is an agreement intended:

Easy
A It is a trilateral security agreement
B To improve nuclear submarines of Australia
C Both A and B
D None of these
Major Treaties PPSC 2023

Correct Answer: C

Q6.Indus Basin Waters Treaty was signed in:

Easy
A 1958
B 1960
C 1962
D 1964
Major Treaties PPSC 2020

Correct Answer: B

Q7.Indus Basin Water Treaty was signed in:

Easy
A 1960
B 1958
C 1961
D 1965
Major Treaties PPSC 2020

Correct Answer: A

Q8.What is the full form of \"CTBT\" ?

Easy
A Common trading and Bussiness Terminal
B Common Test for Bank Tellers
C Computerised Topography and Bio Technology
D Comprehensive Test Ban Treaty
Major Treaties PPSC 2020

Correct Answer: D

Q9.NPT stands for :

Easy
A Non-Proliferation Treaty
B National protection Treaty
C Non-Residence protection Treaty
D National Purification Treaty
Major Treaties PPSC 2020

Correct Answer: A

Q10.Izmir Treaty was signed in:

Easy
A 1977
B 1991
C 1992
D 1993
Major Treaties PPSC 2020

Correct Answer: A

Q11."Magna Carta" was:

Easy
A Charter of rights granted by King John II of England in 1215
B D
C An agreement between Automans and Bourbons
D the constitution adopted by Frederick of Germany
Major Treaties PPSC 2020

Correct Answer: A

Q12.Durand line a single page agreement was signed in:

Easy
A 1890
B 1891
C 1892
D 1893
Major Treaties PPSC 2020

Correct Answer: D

Q13.The famous 'Durand Line' is the border boundary between:

Medium
A Pakistan and India
B Pakistan and Afghanistan
C Pakistan and Iran
D Pakistan and China
Major Treaties FPSC 2026

Correct Answer: B

Drawn in 1893 by Sir Mortimer Durand (FPSC 2025).

Q14.The Indus Waters Treaty was signed on?

Easy
A 19 September 1962
B 19 September 1959
C 19 September 1960
D 19 September 1961
Major Treaties PPSC 2025

Correct Answer: C

Q15.Pak- China border agreement was held in the year?

Easy
A 1960
B 1961
C 1962
D 1963
Major Treaties PPSC 2025

Correct Answer: D

Q16.Skies Picot agreement was in which year?

Easy
A 1916
B 1915
C 1914
D 1913
Major Treaties PPSC 2025

Correct Answer: A

Q17.Which city had major contribution in the Montreal Agreement?

Easy
A USA
B Canada
C Italy
D China
Major Treaties PPSC 2025

Correct Answer: B

Q18.Which agreement restrict on trade of endangered animals?

Easy
A CITES
B Viena
C Both A and B
D None of these
Major Treaties PPSC 2025

Correct Answer: A

Q19.BECA Abbreviation :

Easy
A Basic Exchange and Cooperation agreement
B Basic Export and Cooperation Agreement
C Both
D None of these
Major Treaties PPSC 2025

Correct Answer: A

Q20.Statute is the creation of ?

Easy
A Law , agreement , custom , usage
B Law
C Agreement
D None of these
Major Treaties PPSC 2025

Correct Answer: A