Showing 1–20 of 76

Q1.حضرت عمر رضی نے کس غزوہ پر دولت خرچ کی ؟

Medium
A غزوہ تبوک
B غزوہ بدر
C غزوہ احد
D غزوہ خندق
Ghazwat PPSC 2026

Correct Answer: A

حضرت عمر رضی اللہ عنہ نے غزوہ تبوک کے موقع پر اپنی دولت خرچ کی۔

Q2.Who gave the chainmail (armor)to the Prophet Muhammad PBUH during the battle of Badar?

Hard
A Khalid Bin Waleed RA
B Zubair Bin Awam RA
C Hazrat Ukasha RA
D Saad Bin Abada RA
Ghazwat PPSC 2026

Correct Answer: D

Saad bin Abada (RA) provided chainmail armor to the Prophet (PBUH) for the Battle of Badr.

Q3.At the event of Ghazwa Banimustalik name of holy wife daughter of Harith ibn Abi Dirar?

Medium
A Hazrat Jawairiya RA
B Hazrat Aisha RA
C Hazrat Hafsa RA
D Hazrat Zainab RA
Ghazwat PPSC 2026

Correct Answer: A

Hazrat Juwairiyah bint al-Harith (RA) was taken captive at Ghazwa Banu Mustaliq and later married to the Prophet (PBUH).

Q4.Holy Prophet SAW nominate governor of Madina at the event of Ghazwa Tabook?

Medium
A Hazrat Umar RA
B Hazrat Ali RA
C Hazrat Abu Bakr RA
D Hazrat Usman RA
Ghazwat PPSC 2026

Correct Answer: B

The Prophet (PBUH) appointed Hazrat Ali (RA) as governor of Medina during Ghazwa Tabook.

Q5.Who conquered Al-Natah Fort during the Battle of Khyber?

Medium
A Hazrat Umar RA
B Hazrat Ali RA
C Hazrat Usman RA
D Hazrat Abu Bakr RA
Ghazwat PPSC 2026

Correct Answer: B

Hazrat Ali (RA) conquered the stronghold of Al-Natah (Na'im) during the Battle of Khyber.

Q6.Who was the commander of the Muslims in the battle of Qadisiya?

Easy
A Saad Bin Abi Waqas RA
B Khalid Bin Waleed RA
C Abu Ubaid RA
D None of these
Ghazwat PPSC 2026

Correct Answer: A

Q7.Which was the last Ghazwa of the Holy Prophet (SAW)?

Medium
A Khyber
B Tabook
C Hunain
D None of these
Ghazwat CSS 2026

Correct Answer: B

Ghazwa Tabook, fought in 9 AH, was the last military expedition led by the Prophet (SAW).

Q8.The Ghazwa of Hunain was fought against ______ tribe.

Medium
A Oass
B Khazraj
C Hawazin
D Knana
Ghazwat CSS 2026

Correct Answer: C

The Ghazwa of Hunain (8 AH) was fought against the Hawazin tribe.

Q9.Battle field "Badar" is situated near the city of:

Medium
A Makkah
B Jeddah
C Taaiff
D None of these
Ghazwat CSS 2026

Correct Answer: D

Badr is located near the town of Badr in the Hejaz, not near Makkah, Jeddah, or Ta'if, so 'None of these' is correct.

Q10.Hazrat Usman (RA) did not take part in Ghazwa-e-Badr due to:

Medium
A Illness of his wife
B Old age
C Being on a journey
D None of these
Ghazwat CSS 2024

Correct Answer: A

Correct answer is A: Illness of his wife

Q11.Muslim commander in Ghazwa Mota:

Easy
A Hazrat Zaid bin Haris
B Hazrat Hmaza
C Hazrat Jafar
D Hazrat Usman
Ghazwat PPSC 2024

Correct Answer: A

Q12.ghazwa-e-bani-quraiza Salis suggested by yahodi side:

Easy
A Hazrat Saad bin Maaz
B Hazrat zaid bin sabit
C Hazrat Muaz
D Hazrat Hamza
Ghazwat PPSC 2024

Correct Answer: A

Q13.Qibla Changed in which hijri:

Easy
A 1 hijri
B 2 hijri
C 3hijri
D 4 hijri
Ghazwat PPSC 2024

Correct Answer: B

Q14.؟غزوہ احد کس ہجری میں ہوئ

Easy
A 3 ہجری
B 4 ہجری
C 5 ہجری
D 6 ہجری
Ghazwat PPSC 2024

Correct Answer: A

Q15.Bait e Rizwan tool place in ___ Hijrah.

Easy
A 5
B 6
C 7
D 8
Ghazwat PPSC 2023

Correct Answer: B

Q16.Roza became obligatory in which Hijri:

Easy
A 2
B 3
C 4
D 5
Ghazwat PPSC 2023

Correct Answer: A

Q17.حضرت جعفر رضی الله عنه کس غزوہ میں شہید ہوئے؟

Easy
A غزوہ احد
B غزوہ موتہ
C غزوہ خیبر
D ان میں سے کوئی نہیں
Ghazwat PPSC 2023

Correct Answer: B

Q18.یوم الفرقان کس غزوہ کو کہتےہیں؟

Easy
A غزوہ بدر
B غزوہ احزاب
C غزوہ احد
D ان میں سے کوئی نہیں
Ghazwat PPSC 2023

Correct Answer: A

Q19.ن ازواج مطہرات میں سے کن کا انتقال 63 ہجری میں ہوا؟

Easy
A حضرت ام سلمہ
B حضرت جویریہ
C حضرت ام حبیبہ
D حضرت حفصہ
Ghazwat PPSC 2023

Correct Answer: A

Q20.کس غزوہ میں اللہ نے مسلمانوں پر نیند طاری کی اور بارش کے ذریعے مدد کی؟

Easy
A غزوہ بدر
B غزووہ احد
C غزوہ خندق
D ان مین سے کوئی نہیں
Ghazwat PPSC 2023

Correct Answer: A