Showing 1–10 of 10

Q1.The steep walled valleys having narrow depressions and are cut by the streams and rivers are called?

Medium
A v-shaped valleys
B D-shaped valleys
C S-shaped valleys
D None of these
Earth PPSC 2026

Correct Answer: A

Q2.Elevated rocks blocks left standing between faults are called?

Medium
A Grabens
B Deep Bedrock
C Horsts
D None of these
Earth PPSC 2026

Correct Answer: C

Horsts are elevated blocks of the earth's crust left standing between two faults, bounded by grabens.

Q3.What is the Atoll?

Medium
A Ring-Shaped Coral Reef
B Rectangular Shaped Reef
C Both A and B
D None of these
Earth PPSC 2026

Correct Answer: A

An atoll is a ring-shaped coral reef, island, or series of islets surrounding a lagoon.

Q4.Slate is formed by :

Medium
A Mudstone of Volcanic Ash
B Limestone
C Gypsum
D None of these
Earth PPSC 2026

Correct Answer: A

Slate is a metamorphic rock formed from mudstone or volcanic ash under heat and pressure.

Q5.In fluvial process, the rills are small and shallow channels?

Medium
A Gullies
B Rodents
C Erosions
D None of these
Earth PPSC 2026

Correct Answer: A

Rills are small, shallow channels that can develop into larger gullies through erosion.

Q6.Pynocline is a :

Medium
A Sea water density
B River water density
C Land Gravity
D None of these
Earth PPSC 2026

Correct Answer: A

A pycnocline is a layer in the ocean where water density changes rapidly with depth.

Q7.The Material found in the stream is called ?

Medium
A Villrium
B Mint
C Panacea
D None of these
Earth PPSC 2026

Correct Answer: A

Per the answer key, the material deposited/found in a stream is referred to as option A.

Q8.The outer part of the earth is called?

Medium
A Crust
B Mantle
C Core
D None of these
Earth PPSC 2026

Correct Answer: A

The crust is the outermost layer of the Earth.

Q9.Which is formed in ocean over period of time?

Hard
A sedimentary rocks
B Igneous rocks
C Metamorphic rocks
D None of these
Earth PPSC 2026

Correct Answer: A

Q10.How do scientists know that the Earth's core is made up of metal?

Hard
A The density of the surface layer of Earth is much less than its average density.
B The Earth's rotation speed indicates its core structure.
C The density of surface layer of Earth is greater than its total density.
D None of these
Earth CSS 2026

Correct Answer: A

The Earth's average density is much higher than the density of its surface (crustal) rocks, indicating a dense metallic core.