Showing 1–20 of 55

Q1.When Air vertically reaches the ground?

Medium
A Atmospheric pressure
B Atmospheric Decline
C Both
D None of these
Weather PPSC 2026

Correct Answer: A

Q2.Winter air comes from which winds?

Easy
A Monsoon
B Eastern Winds
C Northern winds
D Southern winds
Weather PPSC 2025

Correct Answer: C

Q3.Air Mass moves from?

Hard
A High to Low pressure
B Low to High pressure
C High to High pressure
D None of these
Weather PPSC 2026

Correct Answer: A

Q4.Which one is the most abundant in Atmosphere

Easy
A Oxygen
B Nitrogen
C Hydrogen
D None of these
Weather PPSC 2020

Correct Answer: B

Q5.he most abundant gas in the earth atmosphere is?

Easy
A Oxygen
B Nitrogen
C Argon
D None of these
Weather PPSC 2022

Correct Answer: B

He most abundant gas in the earth atmosphere is Nitrogen.

Q6.A lake starts freezing because of the cold atmosphere. It will first freeze:

Easy
A At the bottom
B In the middle
C At the top surface
D Uniformly throughout the water body
Weather PPSC

Correct Answer: C

Water reaches its maximum density at 4°C. As it cools below 4°C, it becomes less dense and rises, causing the top surface to freeze first.

Q7.Earthquake waves travel faster in ____?

Easy
A Water
B Flexible rock
C Air
D Soil
Weather PPSC

Correct Answer: A

Among the options provided, longitudinal seismic P-waves travel much faster in water than in gaseous air or dry soil.

Q8.Earthquakes are caused by:

Easy
A Landslide
B Eruption of volcanoes
C Tectonic plates
D All of these
Weather PPSC

Correct Answer: D

Earthquakes can be caused by tectonic plate movement, volcanic activity, and human activities, so 'all of these' is correct.

Q9.As we go higher into the atmosphere, the air becomes?

Easy
A Thinner
B Denser
C Warmer
D Visible
Weather PPSC

Correct Answer: A

As altitude increases, air pressure and density decrease, making the air thinner.

Q10.Coldest point in atmosphere is?

Easy
A Tropopause
B Mesopause
C Exopause
D None of these
Weather PPSC

Correct Answer: B

Coldest point in atmosphere is Mesopause. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q11.Earthquakes occur most frequently at ____?

Easy
A Plate boundaries
B Plate surface
C Ocean beds
D All of the above
Weather PPSC

Correct Answer: A

Earthquakes occur most frequently at Plate boundaries. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q12.Elastic rebound theory explains:

Easy
A formation of rocks
B structure of solids
C causes of earthquake
D None of these
Weather PPSC

Correct Answer: C

Elastic rebound theory explains: causes of earthquake. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q13.Heat transfer horizontally within the atmosphere is called?

Easy
A Conduction
B Convection
C Absorption
D Advection
Weather PPSC

Correct Answer: D

Heat transfer horizontally within the atmosphere is called: Advection. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q14.How many layers of Atmosphere?

Easy
A 2
B 3
C 4
D 5
Weather PPSC

Correct Answer: D

The number of layers of Atmosphere is 5. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q15.Hyetology is the study of____?

Easy
A High pressure
B Rainfall
C High temperature
D Earthquake
Weather PPSC

Correct Answer: B

Hyetology is the study of Rainfall. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q16.In general, the most destructive earthquake waves are the ____ ?

Easy
A P waves
B S waves
C Surface waves
D All of the above
Weather PPSC

Correct Answer: C

In general, the most destructive earthquake waves are the Surface waves. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q17.In which layer of atmosphere does commercial aircrafts usually fly?

Easy
A Stratosphere
B Troposphere
C Mesosphere
D Thermosphere
Weather PPSC

Correct Answer: A

In which layer of atmosphere does commercial aircrafts usually fly: Stratosphere. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q18.Magnitude of energy released by an earthquake is calculated using ____?

Easy
A Earthquake scale
B Seismic scale
C Richter scale
D Temblor scale
Weather PPSC

Correct Answer: C

Magnitude of energy released by an earthquake is calculated using Richter scale. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q19.Meteorology is the study of?

Easy
A Seasons
B Atmosphere
C Air and sounds
D Winds and clouds
Weather PPSC

Correct Answer: B

Meteorology is the study of: Atmosphere. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q20.Most of the weather phenomena take place in which of the following layers of the atmosphere?

Easy
A Mesosphere
B Ionosphere
C Stratosphere
D Troposphere
Weather PPSC

Correct Answer: D

Most of the weather phenomena take place in which of the following layers of the atmosphere: Troposphere. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.