Showing 1–20 of 118

Q1.Which is correct E-mail address Pattern?

Medium
A Yousername@mail.com
B Youser@name.com
C @yousername
D None of these
Email PPSC 2026

Correct Answer: A

Q2.E-mail stands for?

Medium
A Entered Mail
B En route Mail
C Electronic Mail
D Electric Mail
Email PPSC 2026

Correct Answer: C

E-mail is short for Electronic Mail, a system of exchanging digital messages.

Q3.Which is used to access email from a server?

Medium
A IMAP
B SMPT
C URL
D GUI
Email PPSC 2026

Correct Answer: A

IMAP (Internet Message Access Protocol) is used to access and retrieve email from a mail server.

Q4.What is the function of E-mail ?

Medium
A Send and receive Electronic Message
B Store Messages only and cannot send
C It can send messages across the globe only
D None of these
Email PPSC 2026

Correct Answer: A

E-mail's basic function is to send and receive electronic messages.

Q5.Which of the following protocol is used for the email:

Easy
A SMPT and POP
B POP and FTP
C SMPT and FTP
D None of these
Email PPSC 2026

Correct Answer: A

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) and POP (Post Office Protocol) are used for email.

Q6.Which option hides email contents?

Easy
A To
B CC
C BCC
D Subject
Email PPSC 2026

Correct Answer: C

BCC (Blind Carbon Copy) hides recipient email addresses from other recipients.

Q7.E-Mail was invented by?

Hard
A Tomlinson
B William John
C Mark Edrisson
D None of these
Email PPSC 2026

Correct Answer: A

Q8.Email was sent in the year?

Hard
A 1970
B 1971
C 1972
D 1973
Email PPSC 2026

Correct Answer: B

Q9.reply all means in email:

Easy
A reply all questions
B reply all answers
C reply to all recipient
D All of these
Email PPSC 2024

Correct Answer: C

Q10.Father of Email:

Easy
A Charles Babbage
B Alan Turning
C Roy Tomilson
D Marican Hoff
Email PPSC 2024

Correct Answer: C

Q11.In email, how one can move the mail from inbox without permanent deleting it:

Easy
A Spam
B Box
C Archieve
D Any of these
Email PPSC 2024

Correct Answer: C

Q12.A paper clip sent with an email indicates:

Easy
A High priority
B Attachment
C Virus
D None of these
Email PPSC 2024

Correct Answer: B

Q13.E-Commerce is associated with which business?

Easy
A Retail Business
B Online Retail
C Offline Retail
D Electronic Commerce
Email PPSC 2024

Correct Answer: D

Q14.Which of the following describes E-commerce?

Easy
A Sale and purchase of goods
B Doing business electronically
C Doing business
D Transaction broker
Email PPSC 2024

Correct Answer: B

Q15.Which one is not an online payment mode?

Easy
A E-Cheque
B Cash of Delivery
C Credit Card
D Debit Card
Email PPSC 2024

Correct Answer: B

Q16.Through which social media App did the Govt. of Pakistan launch its Coronavirus (COVID-19) information service?

Easy
A Facebook
B WhatsApp (Whats App)
C Twitter
D Instagram
Email PPSC 2020

Correct Answer: B

Q17.Through which social media App Govt. of Pakistan launched Coronavirus (COVID-19) information service?

Easy
A Facebook
B Whats App
C Twitter
D Instagram
Email PPSC 2020

Correct Answer: B

Q18.An email cannot send without:

Easy
A Subject
B Attachment
C Receiver's email address
D Receiver's password
Email PPSC 2020

Correct Answer: C

Q19.Which of the following is not a major reason for an Email Bounce?

Easy
A Bad user account Name
B Bad Domain Name
C Stale file handle
D Domain server is down
Email PPSC 2020

Correct Answer: D

Q20.____Is a digital asset designed to work as a medium of exchange.

Easy
A E-commerce.
B E-currency
C Cryptocurrency
D None of these
Email PPSC 2020

Correct Answer: C