Showing 1–20 of 110

Q1.What is the function of Firewall?

Medium
A Protection from unauthorized Access
B Protection from the viruses
C Protection from the Bugs
D None of these
Cyber Security PPSC 2026

Correct Answer: A

A firewall protects a network or system from unauthorized access.

Q2.The primary function of firewalls is?

Easy
A Increased speed
B Protect against unauthorized access and threats
C unauthorized access
D Print
Cyber Security PPSC 2026

Correct Answer: B

Firewalls protect networks by monitoring and filtering unauthorized access and cyber threats.

Q3.What is the function of a patch in software?

Hard
A Security and Fix Bugs
B Store Bugs
C Installation
D None of these
Cyber Security PPSC 2026

Correct Answer: A

Q4.___ is the process of converting information or data into a code to prevent unauthorized access

Easy
A Coding
B Decoding
C Lock
D Encryption
Cyber Security PPSC 2024

Correct Answer: D

Q5.What is 2 factor authentication used in securing online accounts?

Easy
A To make it easier to access accounts for user
B to provide an extra layer of security beyond just password
C to prevent use of biometerics for authentication
D None of these
Cyber Security PPSC 2024

Correct Answer: B

Q6.Female Anopheles mosquito acts as the carrier for dengue virus:

Easy
A Anophles
B Aedes Aegypti
C Manson ides
D Culex
Cyber Security PPSC 2023

Correct Answer: B

Q7.DOS cannot retrieve any data from disk if computer virus corrupts its:

Easy
A Directory Area
B Data Area
C BAT Files
D File Allocation Table
Cyber Security PPSC 2020

Correct Answer: D

Q8.A hard disk becomes totally inaccessible when a computer virus corrupts its:

Easy
A Boost Sector
B Partition table
C File Allocation Table
D None of these
Cyber Security PPSC 2020

Correct Answer: B

Q9.A common name for software errors is

Easy
A Bugs
B Trojans
C Logic bombs
D Viruses
Cyber Security PPSC 2020

Correct Answer: A

Q10.A common name for software errors is:

Easy
A Bugs
B Trojans
C Logic bombs
D Viruses
Cyber Security PPSC 2020

Correct Answer: A

Q11.All of the following constitute security risks and possible violations of privacy except:

Easy
A Identity theft
B Viruses
C Hackers
D Spam
Cyber Security PPSC 2020

Correct Answer: D

Q12.DOS cannot retrieve any data from a disk if a computer virus corrupts its:

Easy
A Directory Area
B Data Area
C BAT Files
D File Allocation Table (FAT)
Cyber Security PPSC 2020

Correct Answer: A

Q13.AIDS virus is called:

Easy
A HPV
B HIV
C H5N1
D HPS
Cyber Security PPSC 2020

Correct Answer: B

Q14.Virally infected cells in response to the presence of virus produce protein cells:

Easy
A Interferon
B byferon
C protein
D None of these
Cyber Security PPSC 2020

Correct Answer: A

Q15.Encryption and decryption are part of which field?

Easy
A Typography
B Cartography
C Geography
D Cryptography
Cyber Security PPSC 2025

Correct Answer: D

Q16.A fault in a computer program that prevents it from running smoothly is called?

Easy
A Error
B Glitch
C Bug
D Virus
Cyber Security PPSC 2025

Correct Answer: C

Q17.Full form of VIRUS:

Easy
A Vital Information Resource Under Siege
B Viral Information Resource Under Siege
C Vital Information Record Under Siege
D Vital Information Recovery Under Siege
Cyber Security PPSC 2025

Correct Answer: A

Q18.The antiviral protein produced b virus infected cells is called?

Easy
A Protein
B Interferon
C Carbon
D None of these
Cyber Security PPSC 2025

Correct Answer: B

Q19.Encryption/decryption is part of cipher, Cipher is an :

Easy
A Algorithm
B Momentum
C Velocity
D None of these
Cyber Security PPSC 2025

Correct Answer: A

Q20.Polio Virus is called:

Easy
A RNA
B DNA
C ONA
D None of These
Cyber Security PPSC 2025

Correct Answer: A