Showing 1–20 of 53

Q1.(2~3)~2=

Medium
A 2(6)
B 3(6)
C 4(6)
D None of these
BODMAS & Simplification PPSC 2026

Correct Answer: A

Per the answer key, applying the given operation yields 2(6).

Q2.Solve.201x199=

Medium
A 2999
B 3999
C 39999
D None of these
BODMAS & Simplification PPSC 2026

Correct Answer: C

201×199 = (200+1)(200-1) = 40000-1 = 39999.

Q3.solve the equation 2(3)x3(2)-5(2)

Medium
A 42
B 47
C 49
D 51
BODMAS & Simplification PPSC 2026

Correct Answer: B

2³ × 3² - 5² = 8 × 9 - 25 = 72 - 25 = 47.

Q4.1/3 x 3/2 ÷ 1/2?

Easy
A 1/2
B 1
C 2/3
D 3/2
BODMAS & Simplification PPSC 2026

Correct Answer: B

1/3 × 3/2 ÷ 1/2 = 1/3 × 3/2 × 2/1 = 1.

Q5.(100)*1.5=?

Medium
A 100
B 1000
C 5000
D 10000
BODMAS & Simplification PPSC 2026

Correct Answer: B

100^1.5 = 100 × √100 = 100 × 10 = 1000.

Q6.16 - 9 = ?

Hard
A 6
B 7
C 8
D 9
BODMAS & Simplification PPSC 2026

Correct Answer: B

Q7.Evaluate: 4^(1/2) x 4^2 - 4^0.

Medium
A 24
B 28
C 31
D None of these
BODMAS & Simplification CSS 2026

Correct Answer: C

4^(1/2) = 2, 4^2 = 16, 4^0 = 1. So 2 x 16 - 1 = 32 - 1 = 31.

Q8.The expression 3(-4 x 5 - 6) would be equal to:

Medium
A 12
B -78
C -15
D None of these
BODMAS & Simplification CSS 2026

Correct Answer: B

-4 x 5 - 6 = -26; 3 x (-26) = -78.

Q9.Evaluate: 4^(1/2) x 4^2 - 4^3

Medium
A 24
B 28
C 31
D None of these
BODMAS & Simplification CSS 2024

Correct Answer: D

Correct answer is D: None of these

Q10.Evaluate: 4^(1/2) * 4^2 - 4^0.

Medium
A (A) 24
B (B) 28
C (C) 31
D (D) None of these
BODMAS & Simplification CSS 2024

Correct Answer: C

Correct Answer: 31.

Q11.The expression 3 * (-4 * 5 - 6) would be equal to:

Medium
A (A) 12
B (B) -78
C (C) -15
D (D) None of these
BODMAS & Simplification CSS 2024

Correct Answer: B

Correct Answer: -78.

Q12.Adil, Badar, Salma, Dawood and Mehak each have different amount of money. Salma has more money than only Mehak; Badar has more money than Dawood but less than Adil. Who among them has the highest amount of money?

Medium
A (A) Badar
B (B) Dawood
C (C) Adil
D (D) None of these
BODMAS & Simplification CSS 2024

Correct Answer: C

Correct Answer: Adil.

Q13.The thickness of one sheet of paper is 5 x 10^-2 mm. What is the thickness of a book having 400 sheets of paper?

Medium
A 2 cm
B 20 cm
C 200 mm
D None of these
BODMAS & Simplification CSS 2023

Correct Answer: D

Correct Answer: None of these.

Q14.Writing 0.0000738 in standard form we get:

Medium
A 7.38 x 10^7
B 7.38 x 10^-5
C 7.38 x 10^5
D None of these
BODMAS & Simplification CSS 2023

Correct Answer: B

Correct Answer: 7.38 x 10^-5.

Q15.A, B, C, D and E each have different amounts of money. C has more money than only E; B has more money than D but less than A. Who has the highest amount of money?

Medium
A A
B B
C D
D None of these
BODMAS & Simplification CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: A.

Q16.Select the pair that has a different relationship when compared to the rest of the pairs:

Medium
A Blue : Red
B Left : Right
C Cold : Hot
D Up : Down
BODMAS & Simplification CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: Blue : Red.

Q17.What is the square root of -25?

Medium
A 5
B -5
C -2.5
D None of these
BODMAS & Simplification CSS 2022

Correct Answer: D

Correct Answer: None of these.

Q18.Let (-2x)^3; then find the correct answer:

Medium
A 8x
B -8x
C -8x^3
D None of these
BODMAS & Simplification CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: -8x^3.

Q19.Let (x/2) - (x/4) = 2; then find the correct answer:

Medium
A 2
B 4
C 8
D None of these
BODMAS & Simplification CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: 8.

Q20.How many endpoints are in a line?

Medium
A No endpoints
B One endpoint
C Two endpoints
D None of these
BODMAS & Simplification CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: No endpoints.