Showing 1–20 of 52

Q1.The Price of produce is 800000 and increased by 8:9, The new price is?

Hard
A 900000
B 1000000
C 1100000
D None of these
Profit & Loss PPSC 2026

Correct Answer: A

Q2.The primary objective of cost accounting is to :

Medium
A Ascertain the cost of goods and services
B Ascertain the profit
C Inventory valuation
D Fixation of selling price
Profit & Loss PPSC 2023

Correct Answer: A

Q3.Verification of the value of assets, liabilities, the balance of reserves, provision, and the amount of profit earned or loss suffered by a firm is called:

Medium
A Continuous audit
B Interim audit
C Balance sheet audit
D Partial audit
Profit & Loss PPSC 2023

Correct Answer: C

Q4.The Principal which will amounts to Rs. 270.40 in 2 years at the rate of 4% per annum compound interest is:

Medium
A Rs. 150
B Rs. 200
C Rs. 250
D None of these
Profit & Loss PPSC 2023

Correct Answer: C

Q5.If books bought at prices ranging from Rs. 150 to Rs. 300 are sold at prices ranging from Rs. 250 to Rs. 350, what is the greatest possible profit that might be made in selling 15 books?

Medium
A Rs. 2000
B Rs. 2500
C Rs. 3000
D Rs. 3500
Profit & Loss PPSC 2020

Correct Answer: C

Q6.If books bought at prices ranging from Rs. 150 to Rs.300 are sold at prices ranging from Rs.250 to Rs.350 what is the greatest possible profit that might be made in selling 15 books?

Medium
A Rs. 2000
B Rs. 2500
C Rs. 3000
D Rs. 3500
Profit & Loss PPSC 2020

Correct Answer: C

Q7.A toy is sold for Rs.220. What was the cost if the rate of profit was 10% of the cost?

Medium
A 198
B 202
C 200
D 201
Profit & Loss PPSC 2020

Correct Answer: C

Q8.If Ali get 25% profit by selling an article in 250 rupees what is the original price of the article?

Medium
A 200
B 230
C 240
D None of these
Profit & Loss PPSC 2020

Correct Answer: A

Q9.Akram sold a plot at Rs 60,000 and the cost of the plot is Rs 57,000 then the profit he earns is?

Medium
A 3.23%
B 5.23%
C 10.32%
D 6.32%
Profit & Loss PPSC 2020

Correct Answer: B

Q10.If the Interest rate of Rs 800 be more than the Interest on Rs 400 by Rs 40 in 2 years then than the rate of Interest per annum Is:

Medium
A 5%
B 5.25%
C 6%
D None of these \n
Profit & Loss PPSC 2020

Correct Answer: A

Q11.The selling price of an article is Rs.118 and the profit earned is50% The cost price of the article is:

Medium
A 77:00
B 68:50
C 78:66
D 80:00
Profit & Loss PPSC 2020

Correct Answer: C

Q12.Haider made a profit of 25% in the first year . Next year he had a loss of 20% on the capital he had at the beginning of second year. What was his overall loss or profit?

Medium
A 4% loss
B 5% gain
C 5% loss
D 0%
Profit & Loss PPSC 2020

Correct Answer: D

Q13.____ is outcome of payment divided by the interest rate:

Medium
A Due perpetuity
B Deferred perpetuity
C Present value of perpetuity
D Future value of perpetuity
Profit & Loss PPSC 2020

Correct Answer: C

Q14.Return on investment is computed:

Medium
A Investment /Profit*100
B (Profit / Investment ) *100
C (Profit-dividend) / Investment*100
D None of these
Profit & Loss PPSC 2020

Correct Answer: B

Q15.If a shopkeeper earns 30%profit on a thing . If its price rises 25 %.How much Profit he will take:

Medium
A 25%
B 47%
C 47%
D 5%
Profit & Loss PPSC 2020

Correct Answer: D

Q16.If Ali get 25% profit by selling an article in 250 rupees what is the orignal price of the article?

Medium
A 200
B 230
C 240
D None of these
Profit & Loss PPSC 2020

Correct Answer: A

Q17.Akram sold a plot at Rs 60,000 and cost of the plot is Rs 57,000 then the profit he earns is?

Medium
A 2.23%
B 5.23%
C 10.32%
D 6.32%
Profit & Loss PPSC 2020

Correct Answer: B

Q18.The cost price of 20 article is the same as the selling price of X article If the profit 25% then the value of X is :

Medium
A 15
B 16
C 18
D 20
Profit & Loss PPSC 2020

Correct Answer: B

Q19.A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

Easy
A 641
B 698
C 737
D None of these
Profit & Loss CSS 2023

Correct Answer: B

Correct Answer: 698.

Q20.71. f the principal amount is Rs. 15580, interest rate is 5% for a year and a half. Calculate the simple interest?

Medium
A Rs. 1168.5
B Rs. 1169.5
C Rs. 1234.5
D Rs.1558
Profit & Loss PPSC 2025

Correct Answer: A