Showing 1–20 of 90

Q1.If shale: Geologist then?

Easy
A Plant: Botanist
B Fossils: Palaeontologist
C Both
D None of these
Verbal Analogy PPSC 2026

Correct Answer: B

Q2.Analogy Pride: Lion: :

Medium
A water:flow
B bird:fly
C Geese:GAGGLE
D CAT: MEOW
Verbal Analogy PPSC 2024

Correct Answer: C

Q3.Analogy, Eye: Blindness::

Medium
A Rain Weather
B Stomach: Indigestion
C Tooth: Plague
D None of these
Verbal Analogy PPSC 2024

Correct Answer: C

Q4.Analogy Poet: Poem, Tailor:?

Medium
A Stich
B Cloth
C Sell
D Any of these
Verbal Analogy PPSC 2024

Correct Answer: B

Q5.Food: Hungry is an analogy for:

Medium
A Thirst : Water
B Sleep: Tired
C Noise : Quiet
D Heat : Cold
Verbal Analogy PPSC 2024

Correct Answer: B

Q6.Choose the correct analogous pair LION: ROAR

Medium
A Lizard: Crawl
B Snake: Slither
C Goat: Bleat
D Lizard: Crawl
Verbal Analogy PPSC 2024

Correct Answer: C

Q7.In the following question, select the related word pair from the given alternatives? Coffee: Beverage :: ?:?

Medium
A Grapes: Wine
B Bread: Butter
C Milk: Tea
D Burger: Snacks
Verbal Analogy PPSC 2024

Correct Answer: D

Q8.The analogy of Bee: Honey is

Medium
A Cupboard: Carpenter
B Artist: Sculpture
C Sonnet : Poem
D Sparrow: Nest
Verbal Analogy PPSC 2023

Correct Answer: B

Q9.Choose the correct Analogy of: Graceful:Movement:?

Medium
A Articulate:Speech
B Fastidious:Grime
C Humorous:Laughter
D Servile:Rebellion
Verbal Analogy PPSC 2020

Correct Answer: A

Q10.Karam-un-Katibin means

Medium
A Ageing upon any subject
B Illustrious writers
C Reasoning by analogy
D Writers of luck
Verbal Analogy PPSC 2020

Correct Answer: B

Q11.The analogy of Lion: carnivores. Then

Medium
A Granvore: Reptile
B Omnivore: Beetle
C Hen: Herbivores
D None of these \n
Verbal Analogy PPSC 2020

Correct Answer: C

Q12.Chose correct pair of analogy:Judge:Court: Doctor

Medium
A Clinic
B Medicine
C Hospital
D Patient
Verbal Analogy PPSC 2025

Correct Answer: C

Q13.Complete the pair of given Analogy "Docility is to surrender" as "unrest" is to_____?

Medium
A Rebellion
B Peace
C Calm
D order
Verbal Analogy PPSC 2025

Correct Answer: A

Q14.Complete the analogy: ALGEBRA : MATHEMATICS :: COLLEGE:?

Medium
A literature
B Student
C School
D university
Verbal Analogy PPSC 2025

Correct Answer: D

Q15.Choose the correct analogy? Filter: Water

Medium
A Censor: Play
B Curtail: Activity
C Expunge: Book
D Edit: Text
Verbal Analogy PPSC 2025

Correct Answer: A

Q16.Analogy: Judge : Court : Teller : ----

Medium
A Bank
B Business
C School
D None of these
Verbal Analogy PPSC 2025

Correct Answer: A

Q17.Select analogy: Fish : School:

Medium
A Lion: Pride
B Goal:House
C Hate:Detest
D None of these
Verbal Analogy PPSC 2025

Correct Answer: A

Q18.Analogy: Jar: container

Medium
A Vase: Flower
B Bottle : Milk
C Cow: Meat
D None of these
Verbal Analogy PPSC 2025

Correct Answer: A

Q19.Analogy of Breeze: Hurricane?

Medium
A Whisper :Scream
B Courageous : Timorous
C Timid: Goodness
D None of these
Verbal Analogy PPSC 2025

Correct Answer: A

Q20.Analogy: Robin:Bird:Bee:?

Medium
A Hive
B Insect
C fly
D
Verbal Analogy PPSC 2025

Correct Answer: B