Showing 1–20 of 265

Q1.URL stands for:

Medium
A Uniform Resource locator
B Unified Resource locator
C Unnecessary Resource locator
D None of these
URLs PPSC 2026

Correct Answer: A

Q2.First time internet introduced?

Medium
A 1979
B 1969
C 1989
D None of these
Internet Basics PPSC 2026

Correct Answer: B

The internet's precursor, ARPANET, was first introduced in 1969.

Q3.Which one of these is the example of Internet:

Medium
A DSL
B Infrax
C Broadband
D All of these
Internet Basics PPSC 2026

Correct Answer: D

DSL, wireless (Infrax), and broadband are all types/examples of internet connectivity.

Q4.Tim Berners Lee discovered the:

Easy
A Email
B Linux
C WWW
D Space X
World Wide Web PPSC 2026

Correct Answer: C

Tim Berners-Lee invented the World Wide Web (WWW) in 1989.

Q5.Which one are not the characteristics of Cloud Computing?

Medium
A Rapid Elasticity
B Local Only access
C Resource Pooling
D Broad Network
Cloud Computing PPSC 2026

Correct Answer: B

Cloud computing requires broad network access, not local-only access.

Q6.Which of the following is not considered the characteristics of cloud computing:

Medium
A One demand Self Service
B Resourcing Pooling
C Lifting Networking Accessibility
D Rapid Elasticity
Cloud Computing PPSC 2026

Correct Answer: C

Cloud computing characteristics include on-demand self-service, resource pooling, and rapid elasticity.

Q7.Which of following is a classic example of a cloud storage service?

Easy
A MS Word
B Google Drive
C Excel
D Paint
Cloud Computing PPSC 2026

Correct Answer: B

Google Drive is a classic example of cloud storage service.

Q8.Which protocol is used for secure encrypted data transfer?

Easy
A HTTP
B SMPT
C FTP
D HTTPS
HTTP & HTTPS PPSC 2026

Correct Answer: D

HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) encrypts data for secure transfer over the internet.

Q9.Which one is Microsoft cloud storage service?

Easy
A Google drive
B One drive
C I cloud
D Drop box
Cloud Computing PPSC 2026

Correct Answer: B

OneDrive is Microsoft's cloud storage service integrated with Windows and Office.

Q10.The World Wide Web (WWW) was founded by?

Easy
A Mark Zuckerberg
B Bill Gates
C Tim Berners-Lee
D Steve Jobs
World Wide Web PPSC 2025

Correct Answer: C

Q11.Which of the following is website surfing?

Easy
A Browser
B Hyperlink
C Document
D None of these
Web Browsers PPSC 2026

Correct Answer: A

Q12.Which of the following is a famous search engine ?

Easy
A Crawier
B Yahoo
C Google
D Torch
Search Engines PPSC 2024

Correct Answer: C

Q13.An internet service provider charges a one-time setup fee of. $100 and $50 each month for service. if c customers join at the same time which of the following expressions represents the total amount, in dollars, the provider has changes these customers.

Easy
A 100c + 50m
B 100c + 50cm
C 150 cm
D All of these
Search Engines PPSC 2024

Correct Answer: B

Q14.The consumer uses which platform to connect the merchant's website to the internet?

Easy
A Internet
B Web Browser
C Network
D Website
Search Engines PPSC 2024

Correct Answer: B

Q15.If we want to open the home page of a merchant website, we use a_______?

Easy
A Media player
B Search engine
C Web Browser
D Email client
Search Engines PPSC 2024

Correct Answer: C

Q16.HTTP stands for.

Easy
A Hypertext transfer processor
B Hypertext Transfer protocol
C Hypertext Transport protocol
D None of these
Search Engines PPSC 2023

Correct Answer: B

Q17.Which of the following is used to create web pages:

Easy
A HTTP
B HTML
C URL
D FTP
Search Engines PPSC 2023

Correct Answer: B

Q18.The First Network that initiated Internet was:

Easy
A Vnet
B Inet
C Arpanet
D NSFNet
Search Engines PPSC 2023

Correct Answer: C

Q19.Which is used for web page and web address ?

Easy
A Search engine
B Software
C Both a & b
D None of these
Search Engines PPSC 2020

Correct Answer: C

Q20.Which software is used to access webpages?

Easy
A Websites
B Link
C Host
D Browser
Search Engines PPSC 2020

Correct Answer: D