Showing 1–20 of 231

Q1.Current head of UNO is?

Medium
A Boutros Boutros-Ghali
B António Guterres
C Kurt Waldheim
D None of these
UN PPSC 2026

Correct Answer: B

António Guterres is the current Secretary-General of the United Nations.

Q2.Current SAARC members?

Medium
A 7
B 9
C 8
D 10
SAARC PPSC 2026

Correct Answer: C

SAARC currently has 8 member countries.

Q3.SCO Members?

Medium
A 10
B 9
C 8
D 7
SCO PPSC 2026

Correct Answer: A

The Shanghai Cooperation Organisation (SCO) currently has 10 member states.

Q4.The 9th OIC ministerial conference on women was held in:

Medium
A Lahore
B Islamabad
C Karachi
D Faislabad
OIC PPSC 2026

Correct Answer: B

The 9th OIC Ministerial Conference on Women was held in Islamabad.

Q5.The BRICS +Naval exercises was held for upcoming threats of :

Medium
A NATO
B USA
C Mosaad
D None of these
BRICS PPSC 2026

Correct Answer: D

BRICS+ naval exercises are conducted for broader maritime security cooperation.

Q6.Who is the current President of World Bank recently visited Pakistan?

Medium
A Kristalina Georgieva
B Ajay Banga
C David Malpass
D Jim Yong Kim
World Bank PPSC 2026

Correct Answer: B

Ajay Banga is the current President of the World Bank who visited Pakistan.

Q7.Which country hosted the G20 Summit in 2023?

Easy
A China
B USA
C India
D Brazil
G20/G7 PPSC 2026

Correct Answer: C

India hosted the G20 Summit in New Delhi in 2023.

Q8.In 2025, Pakistan attended which Non-Permanent Council's sitting?

Medium
A UN Security Council
B UNO
C OIC
D None of these
UNSC PPSC 2026

Correct Answer: A

Pakistan served as a non-permanent member of the UN Security Council in 2025.

Q9.In April 2025, which countries agreed to pay Syria's World Bank debt?

Easy
A Qatar and Kuwait
B Saudi Arabia and Qatar
C UAE
D Saudi Arabia and UAE
World Bank PPSC 2025

Correct Answer: B

Q10.UK left the EU on?

Easy
A 31 January 2020
B 30 January 2020
C 31 January 2021
D 30 January 2021
EU PPSC 2026

Correct Answer: A

Q11.World Bank Boards of Executive Directors today approved financing for the Pakistan public on 19th December 2025?

Hard
A $700 Million
B $600 Million
C $500 Million
D $800 Million
World Bank PPSC 2026

Correct Answer: A

Q12.SCO 2025 held in which city?

Hard
A Tianjin, China
B Belem, Brazil
C Jakarta, Indonesia
D None of these
SCO PPSC 2026

Correct Answer: A

Q13.UN has declared 2026 as year of?

Hard
A Rangelands and Pastoralists
B Wavelength
C Radiation
D None of the above
UN PPSC 2026

Correct Answer: A

Q14.24th SCO summit held in?

Hard
A Astana
B Jakarta
C Islamabad
D None of the above
SCO PPSC 2026

Correct Answer: A

Q15.Which country filed the Rohingya case against Myanmar in ICJ?

Hard
A Libya
B Gambia
C Yemen
D Iran
ICJ PPSC 2026

Correct Answer: B

Q16.Which international organization or group is responsible for the implementation of the B3W Initiative?

Medium
A United Nations (UN)
B Group of Seven (G7)
C NATO
D None of these
G20/G7 CSS 2026

Correct Answer: B

The Build Back Better World (B3W) Initiative is an infrastructure initiative led by the Group of Seven (G7) countries.

Q17.The Regional Comprehensive and Economic Partnership (RCEP) is a free trade agreement among the nations of:

Medium
A North America
B Europe
C Asia-Pacific
D None of these
International Organizations CSS 2026

Correct Answer: C

RCEP is a free trade agreement among Asia-Pacific nations, including ASEAN members, China, Japan, South Korea, Australia, and New Zealand.

Q18.Which country hosted the regular meeting of the SCO Foreign Ministers Council in 2023?

Medium
A China
B India
C Uzbekistan
D None of these
SCO CSS 2026

Correct Answer: B

India hosted the SCO Council of Foreign Ministers meeting in 2023.

Q19.The Southeast Asia Treaty Organization (SEATO) formally came to an end in:

Hard
A 1977
B 1988
C 1991
D None of These
International Organizations CSS 2026

Correct Answer: A

SEATO was formally dissolved in 1977 after losing relevance following the Vietnam War.

Q20.Number of permanent members of the UN Security Council:

Easy
A 3
B 4
C 5
D 6
UN PPSC 2024

Correct Answer: C