Showing 1–20 of 145

Q1.قرآن پاک میںں سب سے زیادہ ذکر کس پیغمبر کا ہے ؟

Medium
A حضرت نوح علیہ السلام
B حضرت موسیٰ علیہ السلام
C حضرت ابراہیم علیہ السلام
D حضرت عیسیٰ علیہ السلام
Quranic Facts PPSC 2026

Correct Answer: B

قرآن پاک میںں سب سے زیادہ ذکر حضرت موسیې علیہ السلام کا ہوا ہے۔

Q2.Which surah is more recited in Jumah Prayer?

Medium
A Surah Al-Fatiha
B Surah Al-Mulk
C Surah Al Kahf
D Surah Yaseen
Surahs & Verses PPSC 2026

Correct Answer: B

Surah Al-Mulk is commonly recommended and recited, especially before sleeping, and holds special significance in Friday practice per the answer key.

Q3.Total Surahs start with the word Qul :

Medium
A 4
B 5
C 6
D 7
Surahs & Verses PPSC 2026

Correct Answer: B

There are 5 Surahs in the Quran that begin with the word "Qul."

Q4.Which Surah of Holy Quran was recited by Hazrat Usman RA when he was martyred?

Medium
A Surah Al-Imran
B Surah al-Maidah
C Surah Al Imran
D Surah Al Baqarah
Surahs & Verses PPSC 2026

Correct Answer: D

Hazrat Usman (RA) was martyred while reciting Surah Al-Baqarah.

Q5.In the Indian subcontinent, the Holy Qur'an was first translated into which language?

Medium
A Arabic
B Persian
C English
D Sindhi
Compilation PPSC 2026

Correct Answer: B

The first translation of the Holy Quran in the Indian subcontinent was into Persian.

Q6.قرآن پاک کے وہ الفاظ جن کے ظاہری معنی اور مفہوم عام انسان کی عقل و فہم سے بالا تر یا پوشیدہ ہو، کیا کہلاتے ہیں؟

Medium
A حروف مقطعات
B حروف ضروری
C حروف استفہام
D کوئی نہیں
Quranic Terms PPSC 2026

Correct Answer: A

یہ حروف مقطعات کہلاتے ہیں جن کے معنی اللہ ہی بہتر جانتا ہے۔

Q7.In the era of Hazrat Abu Bakr Siddiq, Hazrat Zaid Bin Sabit was given the responsibility of?

Medium
A Tadween-e-Quran
B Collection of Hadith
C Compilation of verses
D None of these
Compilation PPSC 2026

Correct Answer: A

Hazrat Zaid bin Sabit RA was tasked with the compilation (Tadween) of the Quran during Hazrat Abu Bakr's caliphate.

Q8.After the death of Hazrat Muhammad SAW, the copy of Quran was in the custody of?

Easy
A Hazrat Ayesha RA
B Hazrat Hafsa RA
C Hazrat Salma RA
D None of these
Compilation PPSC 2026

Correct Answer: B

Q9.In which Surah are the rules of distribution of Mall-e-Ghaneemat (war booty) mentioned?

Medium
A Sura Anfal
B Sura Toba
C Surah Nisa
D None of these
Surahs & Verses CSS 2026

Correct Answer: A

Surah Al-Anfal (Chapter 8) deals with the rules of war, including the distribution of spoils of war (Ghaneemat).

Q10.In which Surah is the murder of children prohibited in fear of hunger/starvation?

Medium
A Surah An'am
B Surah Mominoon
C Surah Hujrat
D None of these
Surahs & Verses CSS 2026

Correct Answer: A

Surah Al-An'am explicitly prohibits killing one's children out of fear of poverty or hunger.

Q11.In how many Surahs are Haroof-e-Muqatiyat found?

Medium
A 20
B 25
C 29
D None of these
Quranic Terms CSS 2026

Correct Answer: C

Haroof-e-Muqatiyat (the mysterious disjointed letters) appear at the start of 29 Surahs of the Quran.

Q12.How many times is the name 'Muhammad (SAW)' narrated in the Holy Quran?

Medium
A 4
B 5
C 6
D None of these
Quranic Facts CSS 2026

Correct Answer: A

The name 'Muhammad' is mentioned 4 times in the Quran; the name 'Ahmad' appears once separately.

Q13.For which Sura did Rasool Ullah (SAW) say that "it made me older"?

Medium
A Surah Hood
B Sura Samood
C Sura Aad
D None of these
Surahs & Verses CSS 2026

Correct Answer: A

Rasool Ullah (SAW) is reported to have said Surah Hood made him old due to its warnings about the fate of earlier nations.

Q14.What does the word "Quran" mean?

Easy
A To read
B To recite
C Both A and B
D None of these
Quranic Terms CSS 2024

Correct Answer: B

Correct answer is B: To recite

Q15.Who performed the compilation of the Holy Quran after the demise of Prophet Muhammad (SAW)?

Easy
A Hazrat Abu Bakar (RA)
B Hazrat Umar (RA)
C Hazrat Ali (RA)
D None of these
Compilation CSS 2024

Correct Answer: A

Correct answer is A: Hazrat Abu Bakar (RA)

Q16.Masjid-e-Zarar mentioned in which Surah:

Easy
A Suarh Namal
B Surah fateh
C Surah infal
D Surah Tuba
Surahs & Verses PPSC 2024

Correct Answer: D

Q17.Hazrat Zulqarnain is mentioned in which surah of Quran.

Easy
A Surah An-Nur.
B Surah Al-Naas
C Surah Al-ALaq
D Surah-Al-Kahaf
Surahs & Verses PPSC 2024

Correct Answer: D

Q18.احکام عشرہ کا ذکر کون سی سورۃ میں موجود ہے ؟

Easy
A سورۃ مائدہ
B سورة انعام
C سورۃ آل عمران
D ان میں سے کوئی نہیں
Surahs & Verses PPSC 2024

Correct Answer: B

Q19.قیل ارجعواورآءکم فالتمسوانورا ، اس آیتِ میں کس گروہ کی طرف اشارہ ہے

Easy
A حاسدین
B یہود
C منافقین
D ان میں سے کوئی نہیں
Surahs & Verses PPSC 2024

Correct Answer: C

Q20.الاتقان فی علوم القرآن" کے مصنف ہیں؟

Easy
A ابن حجر عسقلانی
B امین احسن اصلاحی
C جلال الدین سیوطی
D امام احمد بن حنبل
Surahs & Verses PPSC 2024

Correct Answer: C