Showing 1–20 of 107

Q1.Prophet Muhammad SAW stayed in Ghar-e-Saur for---------- days?

Medium
A 2 days
B 3 days
C 4 days
D 5 days
Hijrah PPSC 2026

Correct Answer: B

Q2.بحیرہ راحب کا اصل نام کیا تھا؟

Medium
A جر جیس
B رمسیس
C اصحمہ
D کوئ نیں
Birth & Early Life PPSC 2026

Correct Answer: A

Q3.When was Qibla changing order issued?

Medium
A 1 Hijri
B 2 Hijri
C 3 Hijri
D None of these
Madinan Period PPSC 2026

Correct Answer: B

The order to change the Qibla from Jerusalem to Makkah was issued in 2 Hijri.

Q4.حضرت عمر رضی نے کس غزوہ پر دولت خرچ کی ؟

Medium
A غزوہ تبوک
B غزوہ بدر
C غزوہ احد
D غزوہ خندق
Ghazwat PPSC 2026

Correct Answer: A

حضرت عمر رضی اللہ عنہ نے غزوہ تبوک کے موقع پر اپنی دولت خرچ کی۔

Q5.After the death of Hazrat Khadija RA the first marriage of prophet Muhammad PBUH was with whom?

Medium
A Hazrat Safia RA
B Hazrat Sauda RA
C Hazrat Hafsa RA
D Hazrat Jaweria RA
Makkan Period PPSC 2026

Correct Answer: B

After Hazrat Khadija's death, Prophet Muhammad (PBUH) married Hazrat Sauda bint Zam'ah (RA).

Q6.Who gave the chainmail (armor)to the Prophet Muhammad PBUH during the battle of Badar?

Hard
A Khalid Bin Waleed RA
B Zubair Bin Awam RA
C Hazrat Ukasha RA
D Saad Bin Abada RA
Ghazwat PPSC 2026

Correct Answer: D

Saad bin Abada (RA) provided chainmail armor to the Prophet (PBUH) for the Battle of Badr.

Q7.واقعہ افق کس کے بارے میں پیش آیا؟

Medium
A
B حضرت عائشہ رضہ
C
D
Madinan Period PPSC 2026

Correct Answer: B

The event of Ifk (Afk) was a false accusation against Hazrat Aisha (RA).

Q8.At the event of Ghazwa Banimustalik name of holy wife daughter of Harith ibn Abi Dirar?

Medium
A Hazrat Jawairiya RA
B Hazrat Aisha RA
C Hazrat Hafsa RA
D Hazrat Zainab RA
Ghazwat PPSC 2026

Correct Answer: A

Hazrat Juwairiyah bint al-Harith (RA) was taken captive at Ghazwa Banu Mustaliq and later married to the Prophet (PBUH).

Q9.Holy Prophet SAW nominate governor of Madina at the event of Ghazwa Tabook?

Medium
A Hazrat Umar RA
B Hazrat Ali RA
C Hazrat Abu Bakr RA
D Hazrat Usman RA
Ghazwat PPSC 2026

Correct Answer: B

The Prophet (PBUH) appointed Hazrat Ali (RA) as governor of Medina during Ghazwa Tabook.

Q10.The conquest of Makka in which Hijra?

Easy
A 7AH
B 8AH
C 9AH
D 10AH
Conquest of Makkah PPSC 2026

Correct Answer: B

The Conquest of Makkah occurred in 8 AH (630 AD).

Q11.Who conquered Al-Natah Fort during the Battle of Khyber?

Medium
A Hazrat Umar RA
B Hazrat Ali RA
C Hazrat Usman RA
D Hazrat Abu Bakr RA
Ghazwat PPSC 2026

Correct Answer: B

Hazrat Ali (RA) conquered the stronghold of Al-Natah (Na'im) during the Battle of Khyber.

Q12.Who was the commander of the Muslims in the battle of Qadisiya?

Easy
A Saad Bin Abi Waqas RA
B Khalid Bin Waleed RA
C Abu Ubaid RA
D None of these
Ghazwat PPSC 2026

Correct Answer: A

Q13.Hazrat Salma RA gave a very good advice to Prophet Muhammad SAW on which occasion?

Easy
A Fateh Makka
B Sulah Hudabia
C Hijrat e Madina
D None of these
Treaties PPSC 2026

Correct Answer: B

Q14.Which was the last Ghazwa of the Holy Prophet (SAW)?

Medium
A Khyber
B Tabook
C Hunain
D None of these
Ghazwat CSS 2026

Correct Answer: B

Ghazwa Tabook, fought in 9 AH, was the last military expedition led by the Prophet (SAW).

Q15.What was the real name of the Holy Prophet's (SAW) uncle "Abu Talib RA"?

Medium
A Abdullah
B Abd Munaf
C Abd Kaaba
D None of these
Makkan Period CSS 2026

Correct Answer: B

Abu Talib's real name was Abd Munaf; 'Abu Talib' was his kunya (nickname).

Q16.The Ghazwa of Hunain was fought against ______ tribe.

Medium
A Oass
B Khazraj
C Hawazin
D Knana
Ghazwat CSS 2026

Correct Answer: C

The Ghazwa of Hunain (8 AH) was fought against the Hawazin tribe.

Q17.Battle field "Badar" is situated near the city of:

Medium
A Makkah
B Jeddah
C Taaiff
D None of these
Ghazwat CSS 2026

Correct Answer: D

Badr is located near the town of Badr in the Hejaz, not near Makkah, Jeddah, or Ta'if, so 'None of these' is correct.

Q18.In which year of Prophethood did the first "Bait-e-Uqba" take place?

Hard
A 1st
B 2nd
C 10th
D None of these
Makkan Period CSS 2024

Correct Answer: D

Correct answer is D: None of these

Q19.In which year of Prophethood did Hazrat Hamza (RA) embrace Islam?

Medium
A 2nd Nabvi
B 5th Nabvi
C 8th Nabvi
D None of these
Makkan Period CSS 2024

Correct Answer: A

Correct answer is A: 2nd Nabvi

Q20.Hazrat Usman (RA) did not take part in Ghazwa-e-Badr due to:

Medium
A Illness of his wife
B Old age
C Being on a journey
D None of these
Ghazwat CSS 2024

Correct Answer: A

Correct answer is A: Illness of his wife