Showing 1–20 of 322

Q1.Which Pass connects Quetta with Kandhar?

Medium
A Khyber Pass
B Bolan Pass
C Kabul Pass
D None of these
Mountain Passes PPSC 2026

Correct Answer: B

Q2.Main cause of Greenhouse gasses in Pakistan is?

Medium
A Energy Sector
B Agriculture
C Services
D Climatic Planning
Climate of Pakistan PPSC 2026

Correct Answer: A

Q3.Pakistan total area is?

Medium
A 796096 Sq.km
B 696096 Sq.km
C 896096 Sq.km
D 996096 Sq.km
Provinces & Territories PPSC 2026

Correct Answer: A

Pakistan's total area is approximately 796,096 square kilometers.

Q4.Diamer basha dam is on?

Medium
A Jehlum
B Indus
C Chenab
D None of these
Dams of Pakistan PPSC 2026

Correct Answer: B

Diamer-Bhasha Dam is constructed on the Indus River.

Q5.Abbasia canal completed in year?

Medium
A 1930
B 1935
C 1931
D 1932
Agricultural Regions PPSC 2026

Correct Answer: D

The Abbasia Canal was completed in 1932.

Q6.Nanga Parbat is located in :

Medium
A Himalaya Mountains, Gilgit Baltistan
B Karakuram
C Hindu Kush
D None of these
Mountains & Peaks PPSC 2026

Correct Answer: A

Nanga Parbat is part of the Himalayan mountain range, located in Gilgit-Baltistan.

Q7.Bari Imam is located in which city of Pakistan?

Medium
A Lahore
B Islamabad
C Karachi
D Quetta
Major Cities PPSC 2026

Correct Answer: B

The shrine of Bari Imam is located in Islamabad.

Q8.Badshahi Mosque is located in which city of Pakistan?

Medium
A Lahore
B Islamabad
C Karachi
D None of these
Major Cities PPSC 2026

Correct Answer: A

The Badshahi Mosque is located in Lahore.

Q9.Most Polluted river in Pakistan is :

Medium
A Indus River
B Ravi River
C Chenab River
D Jhelum River
Rivers of Pakistan PPSC 2026

Correct Answer: B

The Ravi River is considered the most polluted river in Pakistan.

Q10.Indus River is divided into which plains?

Medium
A Upper Indus Plain and Lower Indus Plain
B Upper Indus Plain and Middle Indus Plain
C Frontier Plains
D None of these
Rivers of Pakistan PPSC 2026

Correct Answer: A

The Indus Plain is divided into the Upper Indus Plain and the Lower Indus Plain.

Q11.K-2 is in which mountain range?

Medium
A Himalaya
B Karakuram
C Hindukush
D None of these
Mountains & Peaks PPSC 2026

Correct Answer: B

K2 is located in the Karakoram mountain range.

Q12.Most Populous City of Pakistan is ?

Medium
A Lahore
B Karachi
C Islamabad
D None of these
Major Cities PPSC 2026

Correct Answer: B

Karachi is the most populous city in Pakistan.

Q13.Largest and the oldest barrage in Pakistan?

Medium
A Kotri Barrage
B Sukkaur Barrage
C Jnnah Barrage
D None of these
Dams of Pakistan PPSC 2026

Correct Answer: B

Sukkur Barrage is the largest and oldest barrage in Pakistan.

Q14.Pakistan is connected to Tajikistan through:

Medium
A Wakhan Corridor
B GB
C Sindh
D None of these
Provinces & Territories PPSC 2026

Correct Answer: A

Pakistan is connected to Tajikistan through the narrow Wakhan Corridor of Afghanistan.

Q15.Shrine of Lal Shehbaz Qalander is in:

Medium
A Karachi
B Sehwan Shareef
C Mirpur
D None of these
Major Cities PPSC 2026

Correct Answer: B

The shrine of Lal Shahbaz Qalandar is located in Sehwan Sharif.

Q16.Which city is the urban heat Island of Pakistan?

Medium
A Lahore
B Karachi
C Faislabad
D None of these
Climate of Pakistan PPSC 2026

Correct Answer: B

Karachi is identified as the urban heat island of Pakistan.

Q17.Which desert is present between the Indus river and Jhelum river?

Medium
A Thal Desert
B Thar Desert
C Cholistan Desert
D None of these
Deserts & Plateaus PPSC 2026

Correct Answer: A

The Thal Desert lies between the Indus and Jhelum rivers.

Q18.How many provinces does Pakistan have?

Easy
A 3
B 4
C 5
D 6
Provinces & Territories PPSC

Correct Answer: B

Pakistan has four provinces: Punjab, Sindh, Khyber Pakhtunkhwa and Balochistan.

Q19.Which is the longest river of Pakistan?

Easy
A Jhelum
B Chenab
C Indus
D Ravi
Rivers of Pakistan PPSC

Correct Answer: C

The Indus River, about 2,900 km long, is the longest river of Pakistan.

Q20.Mangla Dam is built on which river?

Easy
A Indus
B Chenab
C Jhelum
D Ravi
Dams of Pakistan PPSC

Correct Answer: C

Mangla Dam was completed in 1967 on the River Jhelum.