Showing 541–560 of 1996

Q541.__ is the current Federal Minister of Maritime affairs.

Easy
A Ali Amin Gandapur
B Zartaj Gul
C Qaiser Ahmed Sheikh
D None of these
International Affairs PPSC 2022

Correct Answer: C

Qaiser Ahmed Sheikh is the current Federal Minister of Maritime affairs..

Q542.The incumbent Foreign Minister of Afghanistan is

Easy
A Muhammad Hanif Atmar
B Mustafa Mastoor
C Muhammad Sarwar Danish
D Amir Khan Muttaqi
International Affairs PPSC 2022

Correct Answer: B

The incumbent Foreign Minister of Afghanistan is Mustafa Mastoor.

Q543.The headquarter of Human Rights Watch ( HRW) is located in _________.

Easy
A New York
B Washington
C Berlin
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

The headquarter of Human Rights Watch ( HRW) is located in New York.

Q544.Asian games 2022 will held in which city:

Easy
A Seoul
B Bangkok
C Hangzhou
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Hangzhou is the correct factual response to “Asian games 2022 will held in which city:”.

Q545.Orange revolution is associated with

Easy
A Turkey
B India
C Ukrain
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Ukrain is the correct factual response to “Orange revolution is associated with”.

Q546.Yemen crisis started in.

Easy
A 2017
B 2015
C 2011
D None of these
Global Conflicts & Security PPSC 2022

Correct Answer: C

2011 is the correct factual response to “Yemen crisis started in.”.

Q547.When Doha agreement was signed between US and Afghanistan .

Easy
A 43862
B 43800
C 44075
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

February 2020 is the correct factual response to “When Doha agreement was signed between US and Afghanistan.”.

Q548.IIham Aliyev is the president of ________.

Easy
A Armenia
B Azerbaijan
C Uzbekistan
D None of these
International Affairs PPSC 2022

Correct Answer: B

IIham Aliyev is the president of Azerbaijan..

Q549.Which Indian political leader did not attend first round table conference .

Easy
A Gandhi
B Allama Iqbal
C Zafar Ullah Khan
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Gandhi is the correct factual response to “Which Indian political leader did not attend first round table conference.”.

Q550.Who is the caretaker Prime Minister of Afghanistan?

Easy
A Abdul Ghani Baradar
B Muhammad Hassan Akhund
C Muhammad Yaqoob
D Abdul Salam Hanafi
International Affairs PPSC 2022

Correct Answer: B

Muhammad Hassan Akhund is the correct factual response to “Who is the caretaker Prime Minister of Afghanistan”.

Q551.Covid deaths in the world till September 2021 around.

Easy
A 3 million
B 5 million
C 6 million
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

5 million is the correct factual response to “Covid deaths in the world till September 2021 around.”.

Q552.UN Security Council to meet on _______ to discuss Afghanistan issue.

Easy
A 8/15/2026 12:00:00 AM
B 8/16/2026 12:00:00 AM
C 8/17/2026 12:00:00 AM
D None of these
International Organizations PPSC 2022

Correct Answer: B

UN Security Council to meet on 16 August to discuss Afghanistan issue..

Q553.AUKUS is a trilateral _____ pact between Australia, the United Kingdom, and the United States. AUKUS was announced on 15 September 2021.

Easy
A Submarine
B Defense
C Economical
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

AUKUS is a trilateral Defense pact between Australia, the United Kingdom, and the United States. AUKUS was announced on 15 September 2021..

Q554.When the Covid delta variant was discovered in India.

Easy
A Mid 2020
B End 2020
C Late2020
D None of these
International Organizations PPSC 2022

Correct Answer: C

Late2020 is the correct factual response to “When the Covid delta variant was discovered in India.”.

Q555.which country held its first electon in October 2021?

Easy
A Saudia Arabia
B Qatar
C Bunai
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Qatar is the correct factual response to “which country held its first electon in October 2021”.

Q556.In which year Taliban office opened in Qatar?

Easy
A 2013
B 2015
C 2019
D 2021
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

2013 is the correct factual response to “In which year Taliban office opened in Qatar”.

Q557.The Treaty of hudaybiyyah is for how many years?

Easy
A 5 years
B 10 years
C 15 years
D 20 years
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

10 years is the correct factual response to “The Treaty of hudaybiyyah is for how many years”.

Q558.FIFA world cup will be held in?

Easy
A Russia
B UAE
C Qatar
D None of these
Important Events, Personalities, Sports & Culture PPSC 2022

Correct Answer: C

Qatar is the correct factual response to “FIFA world cup will be held in”.

Q559.Industrial revolution started with the invention of:

Easy
A Wheel
B Steam engine
C Spinning Jenny
D Plato
General MCQs PMS 2019

Correct Answer: C

The Industrial Revolution is strongly associated with textile innovations such as the Spinning Jenny, invented by James Hargreaves in the 1760s. Steam engines later powered factories and transport, but the early mechanization of spinning was a key starting point.

Q560.At the time of the 2019 paper, who was the President of Azad Jammu and Kashmir?

Easy
A Raja Farooq Haider
B Chaudhry Latif Akbar
C Masood Khan
D Sultan Mehmood Chaudhry
International Affairs PMS 2019

Correct Answer: C

Masood Khan served as President of Azad Jammu and Kashmir from 2016 to 2021. Therefore, Option C is correct for the 2019 paper.